Вчера сутринта се събудих от тази история за автобусна катастрофа в България: Десетки загинали в автобусен пожар в България, включително деца, пише за новозеландската медия "Скууп", политическият икономист Кийт Ранкин, преподавател по икономика в Unitec, икономически историк по образование с изследвания за пазара на труда по време на Голямата депресия от 1930-те.

Веднага се сетих колко е необичайно в Нова Зеландия да чуеш история за България. В контекста, че България е най-тежко засегнатата от Covid-19 в света, трябваше да чуем повече. (Един на всеки 140 българи е починал от Covid-19, огромното мнозинство през 2021 г.) България, на Балканите (по същество Югоизточна Европа) е най-бедната страна в Европейския съюз, а в годините преди 1990 г. преди това зад "Желязната завеса". Кийт Ранкин признава, че познава само един българин, завършил обучението си в университета в Окланд, и никога не е бил не само в България, но и на Балканите. 

Усещам, че има неписано медийно правило, според което трябва да се пише за единичен инцидент със значително фатален край. Често съм се чудил за прага на това правило; Сигурен съм, че има много въздушни катастрофи с участието на малки самолети - включително самолети за пътуване до работното място, превозващи да речем 15 души - които не попадат в международните медии. И един инцидент, в който казват, че 45 души са загинали, винаги ще бъде по-достоен за новините - в комерсиалните медии - от 45 подобни инцидента, при които умира един човек.

Новината не споменава Covid-19; наистина в "Ал Джазира" за автобусната катастрофа също не се споменава Covid- 19.

Търсих "България" в сайта на RNZ. Между 1 април 2021 г. и 23 ноември единствените споменати истории бяха спортни и нито една от тях не включваше повече от случайно споменаване на България. През март имаше три истории за ваксината AstraZeneca; истории, които мимоходом споменават България. Преди това имаше история за Covid, Испания предизвиква страх от "втора вълна" на Covid-19 на 26 юли 2020 г., като мимоходом "Италия изолира пристигащите от Румъния и България за две седмици след редица внесени случаи". Тази история очертава първата значителна вълна от Covid-19 в България; България, както по-голямата част от Източна Европа, а също и Нова Зеландия, имаше малко смъртни случаи от Covid в първите месеци на пандемията.

Историята с автобусната катастрофа включва три държави: България, Турция и - страната на жертвите - Северна Македония (бивша БЮРМ, "Бивша югославска република Македония"). Северна Македония, не е в Европейския съюз, но е страна, която се очертава като част от проекта на ЕС.

Това, което бе особено уместно по отношение на страната, е, че България е статистически най-тежко засегнатата страна в света от епидемията, като 0,7% от населението й е мъртво от Covid-19, което ще е 1% до края на зимата. Северна Македония е втората най-тежко засегната според моята оценка до края на октомври, въпреки че Русия вероятно изпреварва Северна Македония.

И все пак хората от Северна Македония очевидно пътуват през множество международни граници за дълго туристическо пътуване през уикенда до Истанбул в Турция. (Това е десетчасово пътуване между Скопие и Истанбул.) (Сравнете това с продължилата месеци невъзможност на някой да пътува от Бризбейн до Крайстчърч, градове в напълно противоположния край на Covid спектъра в сравнение със Скопие и българската столица София. Турция очевидно има много различен подход към граничната карантина в сравнение с Нова Зеландия.) Освен това процентът на ваксинация срещу Covid в България и нейните съседи е много нисък, въпреки адекватното предлагане на свободно достъпна и ефективна ваксина.

Особено глупави ли са хората на Балканите?

Отговорът, между другото, е "Не". Първата причина е, че би било твърде расистко твърдение; да се твърди, че всеки човек с дадена идентичност вероятно е глупав въз основа на тази идентичност, е едновременно грубо и фалшиво. Втората причина е, че винаги има обяснения за поведения, които са повърхностно неразбираеми. Третата причина е, че глупостта - включително ирационалния инат - могат да бъдат качество (сред някои хора, по-добри качества), което е част от това да бъдеш човек; по този начин небалканците са толкова склонни да правят или да мислят "глупави" неща, колкото и балканците. Основното правило е да се погледнете в огледалото, преди да посочите пръст. Иначе винаги е по-лесно да видиш глупостта в другите.

Една важна обосновка за привидно неразбираемо поведение е тази на стоицизма, който е леко по-различен различен от религиозния фатализъм. Хората на Балканите са страдали много в миналото - от нашествия, глад и болести. Днес те страдат от - в допълнение към Covid-19 - от изчерпване на населението, от фискалния консерватизъм на Европейския съюз и от разкъсването между съперничещи си геополитически блокове. Издръжливостта и недоверието са част от живота на Балканите.

Правителствата - от привилегированите за привилегированите - не обслужват добре региона. ЕС следва подхода "по-добри смъртни случаи, отколкото дефицити" към публичните финанси. Знаем това добре от подхода към гръцката финансова криза от началото на 2010-те, от настоящия твърд подход към бежанци и безнаказаността, с която неговите привилегировани предават Covid-19 на маргинализирано население в и извън Европейския съюз. (Трагедията, която сполетя Карибите, е пример за това. В допълнение към карибската Covid трагедия, вчера гледах - Могат ли хората в Гваделупа да бъдат убедени да се ваксинират срещу Covid?)

Друг важен случай на разпространение на Covid-19 в Европейския съюз е свързан с неотдавнашна политическа среща на върха в Словения (срещата на върха ЕС-Западни Балкани). Сега, шест седмици след тази среща на върха, Словения - страна-мост между Австрия и Балканите - се оказа с повече случаи на Covid-19 на глава от населението, отколкото всяка друга страна в света. (анализ на диаграмата: Последни Covid19 случаи и смърт, плюс Словения и България.)

Заключение

Да, странно е хората от недостатъчно ваксинирана и заразена с COVID-19 Северна Македония да пътуват с автобус през неваксинирана и заразена с коронавирус България за дълъг уикенд в далечен Истанбул.

Но тези, които биха могли да сочат с пръст, имат свои собствени глупости, които биха изглеждали също толкова странни за междупланетен посетител. Докато ние може да гледаме на маргинализирани хора в Европа и другаде като на "луди", те от своя страна ни виждат като "лоши". Това може да помогне да се обясни нежаланието и отричането на ваксина срещу Covid. Защо хората ще вземат "лекарство" от власти, които - от тяхна гледна точка - са лоши; власти, които според тях управляват само в полза на другите.

ЕС: Икономическото възстановяване е застрашено от скока на Covid случаи

ЕС: Икономическото възстановяване е застрашено от скока на Covid случаи

Правителствата трябва да предприемат драстични действия и да увеличат ваксинациите