Бивш служител от влиятелната Федерална служба за сигурност (ФСБ) на Русия пое управлението на окупираната от Москва Херсонска област в Южна Украйна, съобщава "Франс прес".

Сергей Елисеев, който досега заемаше поста на заместник-ръководител на правителството в руския ексклав Калининград, "стана ръководител на правителството в Херсонска област", посочи Владимир Салдо, който оглавява руската окупационна администрация в региона.

Възпитаник на Академията на ФСБ, според сайта на Калининградска област 51-годишният Елисеев е служил в руската служба за сигурност, без обаче да се уточнява какви длъжности е заемал.

Алексей Ковальов, бивш украински депутат, който премина на страната на Русия в конфликта и оцеля след опит за убийство през юни, пък е назначен за заместник на Елисеев.

В окупираната Херсонска област гледат само руска телевизия

В окупираната Херсонска област гледат само руска телевизия

Акция на Кремъл

"Украйна завинаги остана в миналото за Херсонска област. Русия е тук завинаги", написаха в "Телеграм" новите управляващи, назначени от Москва.

Херсон, който се намира близо до анексирания от Москва Крим, беше първият голям украински град, превзет от руските сили, след като Кремъл изпрати войски в Украйна през февруари.

Оттогава Москва започна политика на русификация - въведе в обращение рублата, започна издаването на руски паспорти, а в края на юни отвори врати и първата руска банка. Същевременно критиците на руските действия са подложени на натиск.

Херсонска област очаква да се присъедини към Русия до края на годината

Херсонска област очаква да се присъедини към Русия до края на годината

Русия ще ни позволи да имаме бъдеще, Украйна се провали, твърди местната власт

Когато руският президент Владимир Путин започна военната си кампания в Украйна в края на февруари, той увери, че Москва не възнамерява да окупира страната.

Оттогава насам обаче Кремъл каза, че хората в тези райони трябва да изберат собственото си бъдеще, намеквайки, че гледа благосклонно на произвеждането на референдум за присъединяване към Русия, какъвто беше случаят с Кримския полуостров през 2014 г.

През последните седмици в Херсон имаше няколко нападения срещу представители на московските окупационни сили.