Българо-чешкият предприемач Никола Молчан, преводач по време на преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ в Чехия е бил разследван за убийство преди години. Това съобщи преди седмица чешкият в. "Лидове новини".

Информация за участието на Молчан е потвърдена по-късно от страна на ЧЕЗ, предаде bTV.

Името на Молчан стана особено известно през 2009 г., когато българската полиция го задържа за убийството на неговия бизнеспартньор и приятел Либор Мировски. Той бе освободен от ареста поради липса на доказателства. Години преди това е бил замесван в други две убийства, но не е бил арестуван. 

Пристствието на Молчан в преговорите по сделката не е случайно. Връзката е бизнесдамата Мая Христова. Тя познава сем. Върбакови, а на Молчан е била шеф - той е управлявал "ММ Глобал", клон в Прага на конгломерата ѝ "ММ Груп". В същото време седалището и на "Инерком" и на "ММ Груп" е в една и съща сграда в София. Преди година българският в. "24 часа" писа, че в офиса на "ММ Груп" е влязла полиция - във връзка с разследване за пране на пари.

57% от българите считат, че правителството е замесено в продажбата на ЧЕЗ

57% от българите считат, че правителството е замесено в продажбата на ЧЕЗ

Отношенията ЕС-Русия, ЕС-Турция, различията между партии и институции и техните реакции оформят сериозна червена линия в българското общество

Припомняме, че проучване на Алфа Рисърч за първото тримесечие на годината, огласено по-рано днес показа, че най-голямото изпитание за Кабинета Борисов 3, сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж.

57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма Инерком, а един от уважаваните експерти-министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя личен рейтинг.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп".Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.