Европейският съюз трябва да приеме общ списък на офшорните зони през следващите 6 месеца и да наложи санкции на страните, които са свързани с укриване на облагаеми приходи на съюза.

Това обявиха от Европейската комисия във връзка с аферата „Панамски документи” (Panama Papers), цитирана от Ройтерс.  

Към момента страните членки на национално ниво имат различни списъци с така наречените несътрудничещи юрисдикции по данъчните въпроси и свободно решават дали да налагат рестриктивни мерки.

Сега се нуждаем от истински европейски списък с несътрудничещи юрисдикции”, каза икономическият еврокомисар Пиер Московиси пред журналисти в Брюксел.

Искам този списък с офшорните зони през следващите 6 месеца, добави той и призова за ускоряване действията за приемане на такова законодателство.

В края на миналата седмица бяха изнесени милиони документи от базираната в Панама адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, които разкриват как политици и бизнесмени използват сенчести компании, за да избягват плащането на данъци.

През януари Европейската комисия обяви планове за създаване на общ списък с офшорните зони и съвместни мерки на ЕС за налагане на санкции на държави, които не сътрудничат. Но законодателните предложения по данъчните въпроси срещнаха огромни пречки в съюза, след като страните имат различни интереси, а е необходимо единодушие в рамките на Общността, за да се превърнат предложенията в закон.