Спорните планове, позволяващи на страните членки на ЕС да се интегрират на различни скорости след Брекзит, няма да създадат "нова желязна завеса".

Това увери на пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след двудневната среща на върха на съюза в Брюксел, предаде "Франс прес".

Един ден Великобритания да се върне в ЕС, изрази надежда Юнкер
Обновена

Един ден Великобритания да се върне в ЕС, изрази надежда Юнкер

Юнкер не харесва Брекзит

"Що се отнася до загрижеността за така наречената "Европа на няколко скорости" (...) това е разглеждано като въвеждане на нова разделителна линия, нов вид желязна завеса между Изтока и Запада. Това не е целта", поясни Юнкер.

Идеята е тези, които искат да направят повече, да имат възможност да го постигнат, добави той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкри, че днес евролидерите са провели честна и конструктивна дискусия за "нашето общо бъдеще".

Според него "без съмнение идеята за Европа на различни скорости ще бъде един от разговорите преди годишнината в Рим".

В същото време полският премиер Беата Шидло категорично заяви, че "ние не сме съгласни да се водят преговори за ЕС на няколко скорости".

ЕС да се реформира или ново разделение, предупреждава Варшава

ЕС да се реформира или ново разделение, предупреждава Варшава

Няма да приеме Европа на няколко скорости

Няма как да има едно тяло на две скорости - от законите на физиката е ясно, че това означава две тела, обяви от своя страна българският президент Румен Радев след срещата, подчертавайки, че България е против идеята.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви след срещата на върха, цитиран от местни медии, че е обяснил пред евролидерите, че Европа на различни скорости не е добро решение и че "крайностите" могат да доведат до разпадане на съюза.

Той добави, че в противовес на очакванията на много анализатори те не са обсъждали бъдещето на ЕС, а текстът за срещата в Рим по-късно този месец във връзка с отбелязване на 60 години от създаването на Общността. Текстът, по думите му, подчертава постиженията на съюза до момента, както и нивото на амбицията за бъдещето.

Радев обеща, че никога няма да гласува за СЕТА
Обновена

Радев обеща, че никога няма да гласува за СЕТА

Смята да даде споразумението и на КС

Премиерът на Италия Паоло Джентилони обяви след срещата, че "нашето послание за Европа на няколко скорости е много просто: Ние не говорим за Европа "а ла карт" (френски израз, който означава "избор според менюто" - б.р.), ние говорим за реалност, която вече се случва", цитиран от ANSA.

Той подчерта, че идеята за Европа на няколко скорости не е измислена от Германия, Франция, Италия и Испания "срещу другите или западните държави срещу Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия)".

Държавите от Централна Европа са твърдо против тази идея за Европа на няколко скорости.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отбеляза, че иска в ЕС да има "единство в разнообразието".