Канада наложи нови санкции на деветима висши представители на Русия в отговор на груби и системни нарушения на правата на човека в страната, информира The Canadian Press.

Санкциите са във връзка с отношението на руските власти към опозиционера Алексей Навални, както и в отговор на задържането на хиляди руснаци по време на протести по-рано тази година.

Преди около три седмици САЩ и ЕС наложиха подобни икономически рестрикции на Русия в отговор на отношението към Навални.

Съюзниците на Навални призовават за масов протест в цяла Русия

Съюзниците на Навални призовават за масов протест в цяла Русия

Обещават най-големият протест, който някога се е случвал в Русия

Сред санкционираните от Канада са двама висши представители от кабинета на президента Владимир Путин, ръководителят на Федералната служба за сигурност, главният прокурор и други.

Кремъл коментира, че Москва ще отговори на решението на Канада за налагане на незаконни санкции на Русия.

Навални: В наказателната си колония живея като щурмовак от „Междузвездни войни“

Навални: В наказателната си колония живея като щурмовак от „Междузвездни войни“

Описа ежедневния режим на лишените от свобода

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Съд в Русия отхвърли жалбата на Навални, че не разследва отравянето му

Съд в Русия отхвърли жалбата на Навални, че не разследва отравянето му

Навални не присъстваше в съда