Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще разпусне регионалния парламент и ще насрочи местни избори за 20 декември, съобщават световни агенции.

Барселонският вестник "Вангуардия" пише, че Пучдемон е взел решение за организиране на предсрочни регионални избори на 20 декември.

С този си ход Пучдемон ще се опита да убеди премиера на Испания Мариано Рахой да не отнема автономията на Каталуния.

Пучдемон трябваше да направи извънредно изявление в 13,30 часа местно време (14,30 ч. българско време), което бе отложено с още един час. Впоследствие стана ясно, че Пучдемон отменя обръщението си.

Няколко членове от управляващата коалиция обявиха, че Пучдемон ще разпусне парламента и ще насрочи избори. Местни медии информират, че той ще изнесе реч пред парламента в 17,00 часа испанско време.

Според медии това е обратен завой за сепаратистите. Много местни политици изразиха възмущението си още преди отмененото изявление на Пучдемон и дори решиха да напуснат управляващата партия. Някои дори нарекоха Пучдемон "предател".

Лидерът на Каталуния предупреди Мадрид да не ескалира ситуацията

Лидерът на Каталуния предупреди Мадрид да не ескалира ситуацията

В писмо до Сената на Испания Пучдемон пише...

За днес е насрочен дебат в регионалния парламент относно как да се отговори на централните испански власти, които предприемат действия за поемане на пряк контрол над Каталуния.

Мадрид първоначално предложи да прекрати извънредните мерки, ако в Каталуния бъдат насрочени нови избори, но наскоро обяви, че планът за отмяна автономията на богатия район не може да бъде спрян. Сенатът на Испания се очаква да одобри плана на заседание в петък.

По-рано днес Пучдемон предупреди в писмо до Сената, че ситуацията още повече може да се усложни, ако Мадрид предприеме тези извънредни мерки.

Лидерът на Каталуния е пред риск да бъде обвинен в неподчинение и да бъде вкаран в затвора.

Социологическо проучване на вестник "Периодико" от неделя показва, че резултатите от предсрочните избори ще бъдат подобни като на вота през 2015 г., когато коалиция от партии, обявяващи се за независимост на Каталуния, формираха коалиция на малцинството.

Междувременно стотици студенти участват в демонстрация в центъра на Барселона в подкрепа обявяване независимост на Каталуния. Те се обявяват против задействане на член 155 от конституцията на Испания, което би довело до отнемане на автономния статут на Каталуния. 

Протестиращите скандираха "Гласувахме, приложете резултатите", "Правителство, предатели, ние няма да забравим и няма да простим" и "Не ни предавайте, Пучдемон".

Стана ясно, че Конституционният съд е отхвърлил искане на каталунското правителство за правна защита срещу задействане на член 155.