Доминираният от сепаратистите парламент в Каталуния осъди "авторитаризма" на Мадрид и защити бившия лидер Карлес Пучдемон, информира АФП.

Регионалният парламент одобри първия си документ от предсрочните избори през декември 2017 г. на фона на продължаващите преговори за сформиране на правителство.

В него се казва, че Пучдемон - в момента живее в изгнание в Белгия - е "легитимен" кандидат за регионален лидер.

Подчертава се, че сепаратистите подкрепят конституцията на Каталуния като независима държава, но не потвърждават обявената на 27 октомври декларация за независимост.

Някои сепаратистки партии обмислят да номинират друг кандидат за лидер на региона, а Пучдемон да получи "символична" роля, тъй като Мадрид не позволява на Каталуния да върне политика на лидерския пост.

Според испански медии днешният документ на парламента може да бъде разтълкуван като опит за успокояване на Пучдемон.

Медиите уточняват, че чрез признаването му като "легитимен" кандидат, те се надяват да се оттегли и да позволи на друг сепаратист да поеме управлението.

Един от възможните кандидати е Жорди Санчес. Но проблемът е, че той е в затвора от четири месеца по обвинения в противодържавна дейност заради ролята си в опита за отцепване на Каталуния от Испания.