От НАТО официално заявиха, че мисията в Либия приключи, въпреки призива на новите управляващи в страната, които настояват въздушният патрул да продължи до края на годината.

Очаква се всички самолети на НАТО да бъдат заземени в понеделник (31 октомври) след като извършиха над 26,000 полета и бомбандираха над 6000 цели по време на 7 месечната операция за подпомагане на бунтовниците в борбата срещу войските на убитият бивш лидер Муамар Кадафи.

Представителите на Алианса се срещнаха тази сутрин и обявиха решението си за прекратяване на мисията един ден след като Съвета за сигурност на ООН единодушно реши отваряне на въздушното пространство над Либия, което автоматически води и към приключване на мисията.

Резолюция 2016 на Съвета за сигурност премахна оръжейното ембарго и премахна забраната за полети. Резолюцията ще влезе официално в сила на 31 октомври.

След приемане на резолюцията британският външен секретар Уилям Хаг заяви, че това е „друго важно събитие, което води към едно мирно и демократично бъдеще за Либия".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предложи Алианса да помогне на новия режим в Либия в областта на сигурността, но НАТО изключва възможността за изпращането на войски. След решението на Алианса Расмусен заяви: "Ние започнахме тази сложна операция по-бързо от всякога. Ние я осъществихме ефективно, гъвкаво и точно с много партньори в този регион и извън неговите граници".

Припомняме, че международната коалиция водена от САЩ, Франция и Великобритания започна въздушната офанзива на 19 март и на 31 същият месец мисията беше предадена на НАТО.