Руският опозиционер Алексей Навални е поискал помощ от обществена комисия да получи достъп до обезболяващи инжекции заради силна болка в крака. Това разкри ръководителят на комисията в съобщение, цитирано от "Ройтерс".

44-годишният политик заяви в съобщение, че молбата му за лечение е била отхвърлена от лекар. Той се оплака, че всеки час през нощта е буден от надзирател с цел влошаване на здравето му. 

 Над 300 000 души се записаха за акция в подкрепа на Навални

Над 300 000 души се записаха за акция в подкрепа на Навални

Щабът му подготвя национален митинг...

В петък членове на местната Обществена комисия за мониторинг, полуофициален орган с достъп до руските затвори, посетиха Навални в наказателна колония на 100 километра източно от Москва.

"От разговора (с Навални) научихме, че има болка в крака и помоли да му бъдат донесени инжекции с диклофенак за намаляване на болката. Той все още може да ходи", каза ръководителят на комисията Вячеслав Куликов.

Диклофенак е противовъзпалително и антиревматично лекарство, което принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства.

Навални се оплаква от неврологична болка в руския затвор

Навални се оплаква от неврологична болка в руския затвор

Да се разболееш в руски затвор е потенциално фатално

Навални съобщи, че единственото лечение, което получава, е две таблетки ибупрофен на ден и диагнозата не е ясна.

Комисията не разкри дали Навални е получил инжекции с обезболяващи, както опозиционерът е поискал.

Вадим Кобзев, адвокат на Навални, коментира, че не знае за молбата за инжекции.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Искат да бъде освободен от затвора и да бъде прехвърлен в Москва

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.