Най-малко един загинал и 29 ранени при взрив от граната на автобусна спирка в индийския град Джаму, съобщава местната полиция, цитирана от "Ройтерс". 

"Искам всички да запазят спокойствие. Разследваме всички следи", коментира шефът на полицията на Джаму М.К. Синха от мястото на взрива. Джаму е зимната столица на провинциите Джаму и Кашмир.

 

Причината за взрива е неизвестна, но е определена за "атака" от индийския финансов министър Арун Джайтли.

Пакистан погна екстремистите, обвинени за нападението в Кашмир

Пакистан погна екстремистите, обвинени за нападението в Кашмир

Арестувани са 44 души и лидери на групировката

На 14 февруяри бе нападнат индийски военен конвой в Кашмир, в който загинаха 44 души, като правителството обвини Пакистан за укриване на бунтовници, извършили самоубийствения атентат.

На 26 февруари Индия извърши въздушни удари срещу кашмирски бойци на пакистанска територия в резултат на ескалиране на напрежението между двете страни, като атаките са насочени към тренировъчен лагер на групата "Джаиш а Мохамад" в Балакот.

Пакистан обяви, че е свалил два индийски военни самолета и че е пленен индийски пилот.

Ден след това, управлението за гражданска авиация на Пакистан обяви, че е затворено въздушното пространство за всички търговски полети.

Осем индийски изтребителя са попречили на 24 пакистански военни самолета да ударят наземни цели в Кашмир, контролиран от Индия, съобщават местни медии.

На 1 март пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши, предупреди, че война между Пакистан и Индия може да доведе до взаимно унищожение

В жест за мир, Пакистан обяви, че е освободил индийския пилот, което увеличи надеждите, че напрежението между двете ядрени сили ще се понижи.

Напрежението продължи да ескалира, след като индийски и пакистански войници обстрелваха военни постове и села по милитаризираната граница в спорния Кашмир.

На 4 март Пакистански самолет, за който се предполага, че е дрон, е засечен от индийската противовъздушна отбрана и впоследствие свален от изтребител Су-30МКИ.

ВМС на Пакистан засякоха индийска подводница, която се е опитала да навлезе в пакистанските териториални води. 

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Пакистанска ислямистка групировка пое отговорност за смъртта на 44 военни