Коронавирусът нахлу в Белия дом. Повече от 200 000 американци починаха от вируса. Все още много въпроси около здравето на президента на САЩ Доналд Тръмп остават без отговор, след като самият той се зарази.

На фона на всичко това вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и сенатор Камала Харис се срещнаха в Солт Лейк Сити - зад плексиглас - за първия и единствен вицепрезидентски дебат.

Тръмп не послуша лекарите и се върна в Овалния кабинет

Тръмп не послуша лекарите и се върна в Овалния кабинет

Не пожела да остане в изолация...

"Политико" представя ключови моменти от дебата.

"Умолявам ви": присъстващите на дебата бяха призовани постоянно да носят маски

Преди да започне дебатът присъстващите бяха предупредени да носят маски постоянно по време на дебата. Тези, които отказват, бяха предупредени, че ще бъдат помолени да напуснат.

"Моля ви, не сваляйте маските", призоваха организаторите на дебата.

Прокурор в Манхатън може да получи данъчните декларации на Тръмп, постанови съдът

Прокурор в Манхатън може да получи данъчните декларации на Тръмп, постанови съдът

За пети път съдът не удовлетвори искането на Тръмп

Предупреждението бе отправено след появилата се информация, че семейството на президента на САЩ Доналд Тръмп е отказало да носи маски на първия президентски дебат.

Харис нарече Covid-19 "най-големия провал" на американска администрация

Сенаторът от Демократическата партия атакува Тръмп в началото на дебата. Тя определи действията на правителството в борбата с коронавируса като "най-големия провал на президентска администрация в историята на страната ни".

Колко би струвало лечението на Тръмп от коронавирус на повечето американци?

Колко би струвало лечението на Тръмп от коронавирус на повечето американци?

За някой, който не е президент, цената ще е повече от 100 000 долара

Харис посочи човешките и икономически загуби от пандемията. В страната повече от 210 000 американци починаха, над 7 милиона са заразените, всяка пета фирма затвори и над 30 милиона души останаха без работа за последните няколко месеца, подчерта тя.

Камала Харис обвини администрацията на Тръмп, че е покрила сериозността на вируса още през януари.

На 28 януари вицепрезидентът и президентът бяха информирани за естеството на тази пандемия. Те знаеха и го покриха. Президентът каза, че е измама. Те омаловажиха сериозността на пандемията, продължи тя атаката си.

Пенс: Планът на Байдън за пандемията "малко като плагиатство"

Вицепрезидентът не се забави и атакува Байдън, заявявайки, че планът му за борба срещу коронавируса "изглежда малко като плагиатство". Той посочи, че планът обхваща неща, които са предприети от правителството - тестване и разработване на ваксина.

"Армия на Тръмп" следи за изборни нередности

"Армия на Тръмп" следи за изборни нередности

В ключовите щати Пенсилвания, Флорида и Уисконсин

Харис се обърна директно към зрителите и ги попита дали смятат, че отговорът на администрацията на Тръмп е достатъчен и отряза Пенс, който се опита да я прекъсне, първата престрелка между двамата. "Господин вицепрезидент, аз говоря", отвърна тя.

Сенаторът отново се обърна към Пенс да спре да прекъсва

На вицепрезидентския дебат нямаше сериозни словесни престрелки и хаос като на първия президентски дебат. Но, когато Пенс се опитва да прекъсне Харис, когато тя говореше за данъчния план на Байдън, сенаторът заяви ясно, че тя ще завърши изречението си без прекъсване: "Ако нямате нищо напротив, оставете ме да завърша".

Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за най-големия провал от “Пърл Харбър”

Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за най-големия провал от “Пърл Харбър”

Не се кандидатирам срещу вас, казал той пред Тръмп

Харис искаше да каже, че Байдън няма да увеличава данъците на тези, които правят по-малко от 400 000 долара, нито ще забранява фракинга. Когато модераторът се опита да я прекъсне, тя заяви: "Прекъсвате ме, бих искала да завърша".

Пенс защити събитието в "Роуз гардън" в Белия дом, свързано с разпространението на коронавирус в администрацията на Тръмп

Събитието на 26 септември, когато Тръмп номинира Ейми Барет за съдия от Върховния съд, се проведе отвън, което се подкрепя от учените, каза Пенс и добави, че много спекулации са се появили.

"Президентът Тръмп и аз се доверяваме на американския народ да направи най-добрия избор за здравето си. Джо Байдън и Харис постоянно говорят за заповеди, не само заповеди за коронавируса, но и правителството да поеме здравеопазването", подчерта той.

Стивън Милър, топ съветник на Тръмп, е поредната жертва на коронавирус в Белия дом

Стивън Милър, топ съветник на Тръмп, е поредната жертва на коронавирус в Белия дом

През последните пет дни работя дистанционно и съм се изолирал

Харис за търговската война с Китай: "Вие изгубихте търговската война"

Сенаторът нападна икономическите политики на Тръмп. Според нея държавният глава е изгубил търговската война с Китай, което пък Пенс определи като победа.

Харис отбеляза, че са изгубени 300 000 работни места в производството, а фермери са обявили банкрут заради търговската война. Действията на президента са довели до "рецесия в производството". Тя цитира данни, които показват, че в края на първия мандат на Тръмп са изгубени толкова много работни места, че няма друг държавен глава с такъв негативен рекорд.

"Почти половината от американските наематели се тревожат дали ще могат да си платят наема в края на месеца. Ето къде е икономиката на САЩ в момента. И това е заради катастрофалното и провалено лидерство на тази администрация", нападна Харис отново.

Тръмп направи подвеждащо сравнение между коронавируса и грипа

Тръмп направи подвеждащо сравнение между коронавируса и грипа

Грипният сезон идва! Много хора всяка година, понякога над 100 000, и въпреки ваксината, умират от грип

Пенс отговори с критика по адрес на Байдън, че е контролиран от Китай през последните десетилетия.

"Изгубена търговска война с Китай? Джо Байдън никога не се бори", смята той.

Двамата кандидати също се сблъскаха за действията на САЩ в Близкия изток, коментарите на Тръмп за американската армия и протестите срещу расизма в страната. По въпроса за мирния преход, Пенс го избегна и обяви, че вярват, че ще бъдат преизбрани за още четири години.

Звезда на дебата се оказа един неканен гост - муха.

Снимка 499620

Източник: ЕПА

Неканеният гост привлече вниманието в един момент от дебата - муха кацна на косата на Пенс за около две минути. Двамата дискутираха расизма и полицейския произвол, когато мухата кацна на главата на Пенс, който не дори не разбра.

Социалните мрежа реагираха с шеги. Дори и вицепрезидентът Байдън се пошегува с мухобойка. Някои в социалните мрежи се шегуваха дали някой може да направи тест за коронавирус на мухата.