Свалените каталунски лидери, които се борят да не бъдат екстрадирани от Белгия в Испания, разпространиха писмо, в което призовават за подкрепа на предстоящите регионални избори от партиите, подкрепящи независимост на Каталуния, информира АП.

Под писмото са се подписали сваленият регионален лидер Карлес Пучдемон и други четирима бивши каталунски министри. То е публикувано в "Туитър".

Бивши каталунски депутати се явиха пред съда в Мадрид

Бивши каталунски депутати се явиха пред съда в Мадрид

Шестимата политици могат да влязат в затвора

"Време е да изгоним от каталунските институции тези, които искат да ги контролират чрез преврат", пише в писмото, като се имат предвид безпрецедентните мерки на испанските власти да попречат на Каталуния да се отдели от Испания.

Испанското правителство свали регионалната власт, разпусна парламента и насрочи предсрочни избори за 21 декември.

Близо 25% от испанците бойкотират продукти от Каталуния

Близо 25% от испанците бойкотират продукти от Каталуния

Повече от 77% от респондентите на проучване подкрепят решението на компанииите да "напуснат" Каталуния

Пучдемон вероятно ще се кандидатира за депутат от листата на дясноцетристката му партия PDeCAT.

По-рано днес бившият председател на каталунския парламент Карме Форкадел и други петима бивши депутати се явиха пред съдия във Върховния съд във връзка с решението да обявят независимост на Каталуния.

Междувременно ЕС призна, че развитието в Каталуния може да окаже негативно влияние върху икономиката на Испания.

Европейската комисия прогнозира испанската икономика да нарасне с 3,1% през тази година, 2,5% и 2,1% през следващите 2 години, но без да е оказано влияние от Каталуния.

Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че правителството може да намали прогнозата за БВП за 2018 г. заради каталунската криза.