Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Русия не трябва да бъде възприемана като заплаха, а по-скоро като партньор, цитиран от „Франс прес”.

НАТО няма никаква роля като цяло, за да казва какви трябва да бъдат отношенията на Европа с Русия. За Франция Русия не е противник, не е заплаха”, каза Оланд преди началото на двудневната среща на върха на НАТО във Варшава, Полша.

Русия е партньор, който, истина е, може понякога, и ние виждаме това в Украйна, да използва сила, която осъдихме, след като анексира Крим", добави френският лидер.

Президентът на Полша предупреди, че демократичните ценности на запада са подкопани от неспазването на международното право, както и от хибридната война и тероризма. Според него, Алиансът се нуждае от кохерентна стратегия за справяне с проблемите.

"Днес тези ценности отново бяха подкопани от заплахи и предизвикателства, някои от които Европа не е срещала от десетилетия", изтъкна полският президент при откриването на срещата на върха на НАТО във Варшава.

Северноатлантическият алианс трябва не само да укрепва отбраната си, но и по пътя на диалога да търси решения на заобикалящите го заплахи, заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от ТАСС.

"Обкръжени сме не от врагове, а от заплахи, затова трябва да се съсредоточим не само върху отбраната и повишаването на готовността си, а и да търсим решения по пътя на диалога", отбеляза Дуда.