Ги Верхофстат, лидерът на либералите в Европейския парламент, предизвика Матео Салвини на дебат и го обвини в заговор с руския президент Владимир Путин за унищожаване на Европа, информира "Политико".

Във видеопослание бившият премиер на Белгия директно се обърна към италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига".

"Предизвиквам те на дебат, тъй като хората имат пълното право да научат какви дяволски планове кроиш в ума си", обяви Верхофстат няколко дни преди да започнат изборите за Европейски парламент.

Либералът свърза Салвини с други еврокспетични фигури, включително и с Хайнц-Кристиан Щрахе, австрийският крайнодесен лидер, който предизвика политическа криза в Австрия. Верхофстат отбеляза, че такива лидери "постоянно заговорничат и са платени от Путин, за да унищожат Европа". Той припомни, че наскоро е провел дебат с италианския премиер Джузепе Конте в Европейския парламент. Но "ние знаем, че вие сте реалният лидер на италианското правителство", обърна се той към Салвини.

"Кажете ми къде искате да го направим, в Брюксел или в Италия. Ще бъда там", закани се либералът.