Кандидатът за президент на Франция Никола Саркози предложи Европа да наложи въглероден данък върху американския внос, ако новоизбраният президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, цитиран от "Франс прес".

Повече от 100 държави ратифицираха споразумението за намаляване на глобалните въглеродни емисии, което беше подписано през декември след дълги преговори.

"Доналд Тръмп заяви - ще видим дали ще спази това обещание - че няма да приеме заключенията от Парижкото споразумение за климата", каза Саркози пред телевизионния канал TF1.

"Добре, аз ще поискам Европа да наложи въглероден данък на границата си, данък от 1-3% за всички продукти от САЩ, ако САЩ не спазват екологичните правила, които налагаме на нашите компании", добави той.

Саркози също подкрепя да се принудят властите в Европа да използват повече продукти и материали, произведени на Стария континент.

Европа не може да бъде повече "слаба" или "наивна", каза още бившият президент на Франция, макар че той защити идеята за свободно движение на хора и стоки.