Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че е много вероятно посолството на страната му в Израел да бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим след период от най-малко 2 г., информира АФП.

Това не е нещо, което ще се случи тази година и вероятно няма да се случи и през следващата година, но президентът иска от нас да го преместим по много конкретен и стабилен начин, изтъкна Тилърсън след разговори с френския си колега Жан-Ив льо Дриан в Париж.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и ще премести дипломатическата мисия в свещения град.

Това предизвика размирици в мюсюлманския свят.

В сряда Тилърсън подчерта, че Тръмп не се отказва от мирния процес в Близкия изток.

В същото време турското президентство съобщи, цитирано от АФП, че руският лидер Владимир Путин ще посети Турция през следващата седмица за разговори с колегата си Реджеп Ердоган. Те ще обсъдят Сирия и решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Путин ще посети Анкара в понеделник "по покана на Ердоган", отбеляза прессекретарятът и добави, че ще обсъдят последното развитие в Йерусалим и в Сирия.