САЩ унищожиха 4 БПЛА, изстреляни от йеменската групировка Хуси, съобщи в четвъртък Централното командване на САЩ (CENTCOM), цитирано от анадолската агенция (АА).

"Тези действия се предприемат, за да се защити свободата на корабоплаването и да се направят международните води по-безопасни и сигурни за американския флот и търговски кораби", казва Централното командване на САЩ

"Между 6:00 и 22:56 ч. (време в Сана) на 28 март, и за втори пореден ден, Централното командване на Съединените щати успешно ангажира и унищожи четири безпилотни летателни апарата (БПЛА), изстреляни от подкрепяните от Иран терористи Хути в Йемен .

"Тези БПЛА бяха насочени към кораб на коалицията и военен кораб на САЩ и бяха ангажирани в самозащита над Червено море", каза CENTCOM на X, добавяйки, че не са докладвани наранявания или щети на корабите на САЩ или коалицията.

CENTCOM заяви, че е установил, че оръжията представляват "непосредствена заплаха" за корабите на САЩ и търговските кораби в региона.

Йеменската групировка Хуси се прицелва към товарни кораби в Червено море, притежавани или управлявани от израелски компании или транспортиращи стоки до и от Израел в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Червено море е едно от най-често използваните морски пътища в света за доставки на нефт и гориво.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин наскоро обяви сформирането на операция "Пазител на просперитета", многонационална мисия за борба с атаките на хусите.

Русия изпрати военни кораби в Червено море, но не казва защо

Русия изпрати военни кораби в Червено море, но не казва защо

Ракетният крайцер "Варяг" и фрегатата "Маршал Шапошников" прекосиха протока Баб-ел-Мандеб