Германският канцлер Олаф Шолц и грузинският премиер Иракли Гарибашвили обсъдиха кандидатурата на Грузия за ЕС по време на срещата си в петък, каза говорител на германското правителство, съобщава "Анадолу".

"Канцлерът подчерта, че Германия продължава да подкрепя Грузия по пътя към Европейския съюз и призова грузинското правителство да предприеме необходимите стъпки за реформи", се казва в изявление на Щефен Хебестрайт.

"Препоръките на Европейската комисия сочат пътя към статута на кандидат. Канцлерът призова грузинското правителство да предприеме необходимите усилия своевременно и с най-голяма решителност през следващите седмици", добави той.

Хебестрейт каза, че канцлерът Шолц и министър-председателят Гарибашвили също са обсъдили развитието в региона и широкообхватните последици от войната в Украйна.

"По отношение на ситуацията със сигурността канцлерът подчерта, че Германия продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници", каза Хебестрайт.

Той добави, че двамата лидери са се съгласили да продължат своя "отворен и ориентиран към резултат" обмен и че ще останат в близък контакт по въпросите, които са обсъдили.

Завой на Изток: Грузинският премиер обвини НАТО за войната в Украйна

Завой на Изток: Грузинският премиер обвини НАТО за войната в Украйна

Пореден сигнал за промяна на геополитическата ориентация на страната