Решението на Доналд Тръмп да назначи на ключов пост в бъдещата си администрация университетски преподавател, известен с "апокалиптичните" си атаки срещу Китай, е още едно доказателство за американския милиардер, че желае сблъсък с Пекин.

Това пише китайският вестник China Daily в материал на редакцията, цитиран от "Гардиън".

Питър Наваро, отявлен противник на Китай, който нарича Пекин "най-ефективния убиец на планетата" и "напълно тоталитарна" държава, ще бъде шеф на новосъздаден съвет за национална търговия към Белия дом.

Новината за избора му беше съобщена от екипа на Тръмп в сряда.

Китайското правителство мълчи относно избора на Наваро.

"Назначаването му е още един знак за конфликтния подход на бъдещата администрация на Тръмп в отношенията с Китай. Това не е смешно", отбелязва вестникът.

Държавният вестник допълва, че преди шокиращата победа на магната на изборите е било възможно да се присмиват на "апокалиптичния език", използван от Наваро срещу Китай.

Професорът е автор на книгата Death by China and The Coming China Wars.

"Сега обаче има реална причина за безпокойство", допълва изданието.

Националистическият вестник "Глобал таймс" пише, че с избора на Наваро все по-голяма е вероятността да има конфликт между двете най-големи икономики в света.

"Това съвсем не е положителен сигнал", допълва вестникът и призовава Пекин да се изправи пред реалността, че Тръмп ще се насочи към твърд подход в отношенията с Китай чрез въвеждането на "безразсъдни" мерки срещу китайски компании.

"Пекин трябва да изостави всяка илюзия и напълно да се подготви срещу всеки офанзивен подход на правителството на Тръмп", пише още "Глобал таймс", предупреждавайки, че САЩ не могат повече да командват Китай.

67-годишният Наваро е професор в Калифорнийския университет. Той беше част от екипа от съветници на Тръмп по време на предизборната кампания. Тогава Тръмп обвини Пекин в "изнасилване" на американската икономика.

China Daily описва Наваро като "мозъка" на атаките на Тръмп срещу Пекин.

Професорът обвинява Китай за унищожаването на милиони работни места в САЩ и призовава американските потребители да бойкотират китайски стоки, за да се предотврати милитаризмът на Пекин.

Според експерти назначаването на Наваро е рисков ход, който може да доведе до търговска война между двата икономически гиганта.