Астронавт от НАСА и двама руски космонавти се завърнаха на Земята днес, след като са прекарали повече от година в космоса, съобщава "Асошиейтед прес". Американецът Франк Рубио постави рекорд за най-дълъг космически полет в САЩ в резултат от удължения престой.

Тримата се приземиха в отдалечен район на Казахстан с капсула "Союз МС-23", която им беше изпратена по-рано, след като първоначалното им средство за връщане на земята беше увредено от космически боклук, докато беше закачено за Международната космическа станция.

В последствие планираната им 180-дневна мисия, се превърна в 371-дневен престой. Рубио прекара повече от две седмици повече в космоса от Марк Ванде Хей, който държеше предишния рекорд на НАСА за времетраене за един космически полет. Русия държи световния рекорд от 437 дни, поставен в средата на 90-те години.

Руски и американски космонавти отново ще летят заедно до МКС

Руски и американски космонавти отново ще летят заедно до МКС

"Роскосмос" и НАСА сключиха споразумение за съвместни полети на екипажи

Капсулата "Союз МС-23", която върна Рубио и космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, беше изстреляна през февруари. Руски инженери подозират, че парче космически боклук е пробило радиатора на предишната капсула в края на миналата година. Инженерите се опасяваха, че без охлаждане електрониката на капсулата, както и пътуващите в нея биха били изложени на опасно високи температури при приземяването. До този месец нямаше друга капсула, която да изстреля нов екипаж.

"Никой не заслужава да се прибере при семейството си повече от вас", каза по-рано тази седмица новият командир на космическата станция, датчанинът Андреас Могенсен.

Прокопиев съобщи на наземните екипи по време на спускането, че и тримата се чувстват добре. Космонавтите изпитаха повече от четири пъти силата на гравитацията, докато капсулата им мина през атмосферата и се приземи в казахстанските степи. След това хеликоптери с помощни екипажи се отправиха към космонавтите.

"Хубаво е да си си у дома", каза 47-годишният Рубио, след като беше изваден от капсулата. Той е военен лекар и пилот на хеликоптер. На пресконференция миналата седмица той изтъкна, че никога не би се съгласил на цяла година в космоса, ако му беше казано в началото.

Астронавтът разказа още, че психологическият аспект от прекарването на толкова дълго време в космоса е по-труден, отколкото е очаквал. Вероятно е да задържи рекордът си известно време, понеже НАСА няма планове за повече едногодишни мисии засега.

Русия напуска МКС след 2024 година

Русия напуска МКС след 2024 година

Москва ще изгражда собствена станция

Това беше първият космически полет за Рубио, както и за Петелин, който е 40-годишен инженер. За 48-годишният Прокопиев, който е инженер и пилот това е вторият дълъг престой в станция.

Тримата са изминали 253 милиона километра от изстрелването си от Казахстан миналия септември и обиколиха света почти 6000 пъти.