Турция ще последва примера на Франция и временно ще отмени спазването на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи след обявеното вчера извънредно положение.

Това заяви вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш, предаде телевизия NTV, цитирана от Ройтерс.

Той изрази надежда извънредното положение, което е за три месеца да остане в сила в рамките на месец, месец и половина.

Куртулмуш изтъкна, че правителство ще работи за преструктурирането на въоръжените сили на Турция след опита за преврат.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган обяви, че наложеното за три месеца извънредно положение ще позволи на властите да действат по-ефективно за изправяне на отговорните за опита за пуч пред правосъдието.

Междувременно турската медия „Анадола” съобщава, че един от войниците, свързан с атаката срещу хотела, където Ердоган е почивал по време на опита за преврат, е задържан, информира АП.

Лейтенантът е заловен в Югозападна Турция. Той е един от близо 30 войници, които се смята, че са замесени в атаката срещу хотела в Мармарис, където турският лидер е летувал.

Според правителството нападателите са пристигнали в хотела минути след като Ердоган е напуснал.

В същото време 8 турски военнослужещи, избягали в Гърция с хеликоптер по време на опита за сваляне на правителството, са изправени пред гръцки съд по обвинения в незаконно влизане в страната.

Турция настоява Атина да ги върне. Войниците отричат да са участвали в опита за преврат, заявявайки, че търсят убежище, защото се страхуват за живота си, ако се върнат.

Трима от тях заявиха, че са пилоти на хеликоптер и не са били наясно със случващото се в страната им. По думите им те са получили задача да транспортират ранени, след като хеликоптерите им са попаднали под обстрел. Тяхното поделение им е наредило да не се връщат в базата, защото било твърде опасно. След като кацнали на различна локация, те решили да избягат, вземайки един от хеликоптерите.