Бургаският окръжен съд изпрати за 10 години зад решетките мъж, опитал се да пренесе с личния си "Мерцедес" почти 47 кг наркотик. Дрогата е оценена за 1,186 млн. лева. Освен, че ще лежи в затвора, Искрен Стефанов трябва да заплати и 100 хил. лева. Магистратите определиха деянието като тежко и недовършено, съобщи БГНЕС.

Стефанов е заловен при проверка на трасе за изходящи автомобили от България към Турция. Във фабрични кухини в багажника на автомобила са намерени 30 пакета с хапчета, които при извършения на място полеви наркотест са реагирали на метамфетамин.

Експертизата, приложена в досъдебното производство, е доказала, че веществото е  екстази.

Делото е протекло по съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се отказа от разпита на един свидетел и изслушването на вещите лица, които са изготвили химическата и съдебно-техническите експертизи.

Обвиняемият се е съгласил събраните в досъдебното производство показания и експертните заключения да бъдат приобщени към делото и ползвани от съда при постановяване на присъдата. Той поиска да бъдат разпитани двамата митнически инспектори, които са извършили проверката и открили наркотика.

В съдебното заседание подсъдимият отрече да е знаел за наркотика и разказа своята версия за случилото се. Стефанов обясни пред съда, че преди опита си да премине границата между България и Турция е пътувал по работа за три дни до Германия. След това се прибрал в Румъния, където към настоящия момент живее и бил оставил колата си за два дена в автосервиз за ремонт.

На третия ден той бил взел колата от сервиза и потеглил за Турция по повод предстоящия "байрам" там. На 25 вечерта пренощувал в град Малко Търново. Стефанов заяви, че не знае по време на тези пътувания къде и кой е поставил наркотика в автомобила му.

Той посочи още, че двама румънски "цивилни полицаи" са подали сигнал за престъплението, те са го проследили от град Сибиу, Румъния до границата между България и Турция, и са показали къде се намира наркотикът в автомобила. Единият от тях бил провел първия му разпит като го питал дали познава някого от град Сибиу и му казал да не отговаря на въпросите на митническите служители.

Подсъдимият поиска от съда да призоват посочените лица, за да се изясни истината и да се докаже невинността му. Съдът не уважи искането с оглед на това, че не бяха посочени конкретни лица, защото твърденията му бяха опровергани от двамата разпитани инспектори, извършили проверката на митницата и открили таблетките.

Държавното обвинение пледира на Стефанов да му бъде наложено наказание лишаване от свобода под средно предвиденото в закона и съответната глоба, като съдът отчете чистото му съдебно минало и факта, че се грижи за две семейства и общо пет деца.

За това престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от двеста до триста хиляди лева. В последната си дума Стефанов помоли съда да реши по съвест.

Съдът разпореди след влизане на присъдата в сила да се отнеме в полза на държавата автомобилът, а предметът на престъплението да бъде унищожен.

Присъдата на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Бургас.