Шест афганистанчета са се удавили, след като гумена лодка с мигранти потънала край турския егейски бряг. Мигрантите искали да отидат в Гърция, съобщава „Асошиейтед прес”.

Петима други мигранти, включително 12-годишно момче, са били спасени в морето край курорта Чешме. Те плували със спасителни жилетки, по информация на Анадолската агенция. Спасителите издирват още двама мигранти, за които е съобщено, че липсват.

Турската брегова охрана е открила телата на шест деца. Анадолската агенция не уточнява каква е възрастта им, но казва, че едно от тях е бебе.

Очевидно мигрантите са се надявали, въпреки лошото време, да достигнат от курорта Чешме до гръцкия остров Хиос. Лодката потънала, след като дървените материали, използвани за укрепването й, се разпаднали в морето.

Над 700 000 мигранти са влезли в Гърция тази година. Много от тях бягат от конфликтите в Сирия и Ирак. Почти всички са влезли в страната от Турция, плащайки големи суми на трафиканти, които организират транспортирането в малки, претъпкани лодки. Стотици хора са се удавили тази година в Егейско море, включително десетки деца.

Турция увеличи усилията си за спиране на мигрантите да отидат в Гърция по море. Миналата седмица властите задържаха около 3000 мигранти и търсещи убежище от Иран, Ирак, Афганистан и Сирия в Айвалък – град, намиращ се северно от Чешме.

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл” критикува арестите от миналата седмица, наричайки ги тревожни.