Цената на винетките през следващата година, за всички категории, няма да поскъпват. Това увери министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на пресконференция във ведомството.

Терзиева посочи, че през тази година се очаква постъпленията от винетки и други пътни такси да бъдат 250 млн. лв., като 170 млн. лв. от тях се връщат в Агенция „Пътна инфраструктура" за поддържане на пътищата, а останалите се задържат в бюджета.

Към този момент само от винетки приходите са близо 203.5 млн. лв., като са продадени общо 5.5 млн. годишни и крактосрочни винетни стикери.

Министърът каза, че подготовката за зимния сезон е започнала още от август и че до този момент всички върви по план. Тя посочи, че снегът може да я изненада, но е убедена, че зимата няма да изненада ведомствата и фирмите, ангажирани със зимната подготовка.
Терзиева отбеляза, че за зимна подготовка са предвидени 60 млн. лв., като се надява не всички от тях да бъдат разходвани.

Терзиева също така каза, че за догодина са предвидени за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа да бъдат разходвани 140 млн. лв. Само 17 млн. са предвидени от бюджета на министерството за нови пътища, които са извън оперативните програми. Министърът на регионалното развитие заяви, че догодина ще се осигурят 23 млн. лв. за такова строителство на три язовира - Пловдивци, Луда Яна и Студена.

По рано в министерството беше подписан договор за финансиране по програма ФЛАГ на стойност 35 млн. лева. Тези средства ще потекат към малките общини, които да могат да осигурят своята част (съфинансирането) при реализирането на европейските проекти. Най-много проекти по ФЛАГ са реализирани по програма „Регионално развитие", като на общините от 2007 г. насам са осигурени 347 млн., лв. по 347 проекта, сред които такива за енергийна ефективност, трансгранично сътрудничество и др.