Турция не иска никаква ескалация, след като бе свален руски военен самолет. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс”. Той отбеляза, че са действали просто, за да защитят своята собствена сигурност и „правата на братята си в Сирия”.

Говорейки на бизнес събитие в Истанбул, Ердоган заяви, че самолетът е бил обстрелян, докато бил в турското въздушно пространство, но се е разбил в Сирия. Въпреки това някои части от самолета са паднали в Турция и са ранили двама турски граждани.

„Не се стремим към ескалиране на този инцидент. Ние само защитавахме нашата сигурност и правата на нашите братя”, допълни Ердоган. Той посочи, че политиката на Турция в Сирия няма да бъде променена.

Ще продължим усилията си в хуманитарната сфера от двете страни на сирийската граница. Ние сме решени да вземем всички необходими мерки, за да предотвратим нова имиграционна вълна”, подчерта турският президент.

Той допълни, че Турция никога не е поддържала напрежението и кризите. Тя винаги е и ще продължи да благоприятства мира и диалога. „Никой не трябва да очаква от нас да запазим мълчание, когато нашата сигурност по границата и нашият суверенитет са нарушени”, все пак предупреди Ердоган.

Реджеп Ердоган отхвърли твърденията на Русия, че самолетът е бил на антитерористична мисия срещу джихадистите от „Ислямска държава”, заявявайки, че районът е населен с тюркменско малцинство.