Екипажът на руския бомбардировач Су-24, който беше свален от Турция на 24 ноември, може да не е успял да чуе предупрежденията по радио оборудването от турските Военновъздушни сили.

Това съобщиха руски източници пред IHS Jane's, специализирана британска компания в областта на отбраната.

Турските власти обявиха, че самолетът е бил предупреден 10 пъти в рамките на пет минути. Обаче единият оцелял летец каза пред руска медия преди два дни, че той и командирът на самолета, който беше застрелян от терористи, докато се спускаше с парашут след катапулта, не са получили сигнал от турските си колеги.

Руски специалисти, запознати с радиото R-862M VHF, разположено на Су-24М, заявяват, че този модел изисква превключване на допълнителен режим на работа на приемника, за да се получи информация по канал за спешни ситуации в диапазон ултрависоки честоти (UHF) и високи честоти (VHF).

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви в интервю пред „Франс24”, че ако турските ВВС са знаели, че самолетът е руски, те нямало да го свалят. Часове по-късно руският президент Владимир Путин обори коментара на турския си колега, заявявайки, че руските самолети значително се отличават от другите и не могат да бъдат оприличени или сбъркани. Путин призова също САЩ да озаптят съюзниците си.