Премиерът Иван Костов пристигна в Будапеща, където бе посрещнат от унгарския министър-председател Виктор Орбан. След официалната церемония двамата премиери започнаха разговори в тесен кръг. Това е първото посещение на български премиер в Унгария след 1989 година.

Вътрешните министри на двете страни Богомил Бонев и Шандор Пинтер ще подпишат две междуправителствени спогодби – за борба с организираната престъпност и за реадмисия. В състава на българската делегация е включен и Кирил Радев, директор на Националната служба за борба с организираната престъпност.

Българската делегация ще посети дружеството на българите в Унгария, българския културен институт и българо-унгарското средно езиково училище “Христо Ботев”. Предвидени са срещи с представители на бизнес-средите. Преди отпътуването си Иван Костов сподели своите намерения: "Първо ще подпишем две спогодби, едната за сътрудничество и взаимодействие между министерствата на вътрешните работи и другата за реадмисия. А иначе ще говорим за търговско-икономическо сътрудничество, ще се срещна с българите, с българската общност в Будапеща и ще установим контакти, тъй като това е ново унгарско правителство. Унгария е пример за България, има много какво да се научи от тях.”

Вчера унгарският парламент ратифицира с пълно единодушие споразумението за присъединяване на България към ЦЕФТА.