Във футбола често съществуват "черноработници", във всеки аспект от играта, чиято работа на първо време не е особено забележима, но без тях отборът и клубът не биха имали същото лице, същия стил и реноме пред съперниците си.

Независимо дали става дума за опорните халфове в игровата постройка на тима, помощник-треньор от спортно-техническото звено или пък пресдиректор, без когото градивната връзка с медиите не би била налична и възможна.

Снимка 454559

Източник: LAP.bg

Действително има подобни футболни роли, хронично застрашени от това да останат "невидими" за аудиторията.

Сенегалският Макелеле ще липсва на Левски

Сенегалският Макелеле ще липсва на Левски

Дойде, видя, заслужи си "медицинския" прякор, но ще трябва да напусне

Позицията на спортния директор не е сред тях.

Или поне не би трябвало да бъде. Особено когато става дума за голям, доказан клуб.

Натоварен с подобна сериозна отговорност, той би следвало в голяма част от случаите да е не просто лицето на клуба, но и да е пряко отговорен за оперативните задължения на организацията.

Снимка 255902

Източник: GettyImages

"Спортният директор е отговорен за провеждане на съществени прояви на клуба, в съответствие с действащите правилници и е задължен да поддържа постоянна връзка с останалите директори, с цел осъществяване на оптимална във всяко спортно отношение дейност", гласи част от дефиницията на тази позиция.

Някои биха казали, че това е най-важният пост в един футболен клуб. Връзката между футболистите и ръководството, между агентите и съответната футболна марка, между изпълнителния директор и собствениците и т.н.

Може би най-отговорната и натоварена позиция. Така е в цяла Европа, а защо не и в световен мащаб.

Снимка 327257

Източник: GettyImages

У нас не личи ситуацията да отговаря на всичко казано.

Разчита се основно на силно присъствие, на твърд характер и тежки изказвания. Но някъде там се изчерпват очевидните качества на висшия служител в клуба.

Нееднократно специалистите в страната подчертават, че не са осезаеми и ясно очертани параметрите на тази работна позиция.

Някои дори отиват по-далеч, казвайки че "в родната реалност няма нужда от такъв пост, който предимно е добре платен, но не и особено функционален". Думите са на Емил Велев, изречени още по времето, в което отделна личност в любимия му клуб съвместяваше три различни позиции. Една от които бе именно тази, която в случая е предмет на обсъждане.

Левски може да отнесе парично наказание заради Ивайло Петков

Левски може да отнесе парично наказание заради Ивайло Петков

БФС се захваща със специфичния казус

Такава е реалността в много от футболните ни клубове, като изглежда този пост, на първо четене е много важен, но не се покриват изискванията и параметрите, които виждаме от разполагащите със същата длъжностна характеристика в Испания, Италия и Англия, да речем.

Снимка 477320

Източник: Twitter

В споменатите страни спортният директор е почти толкова важен, а съответно и желан от клубовете, колкото са и водещите футболисти в отборите. Защото от такъв ключов служител действително зависят важни за съответните спортни организации прерогативи.

Кристиано Джарета за една от новите звезди в Юнайтед: Не мислех, че ще стане голям футболист

Директор на ЦСКА за една от новите звезди в Юнайтед: Не мислех, че ще стане голям футболист...

"Изглеждаше ми като всичко друго, но не и обещаващ играч"

А може би пък така, както у нас, се процедира и в големите европейски първенства и клубове, а ние просто не сме запознати...

Може би там директорите не са натоварени с преки оперативни задачи, а си имат изпълнители за всичко. Те единствено делегират и насочват дейността.

Снимка 369994

Източник: Twitter

Може ние да сме изкривени от нашата си действителност и погрешно очакваме един директор да е инициативен, да е готов пряко да се включи в процесите в клуба. Да е не само делегиращ, но и изпълняващ определени задачи и функции.

Възможно е дори да се окаже, че спортните директори в грандовете ни са извършили голям обем от работа в последните години.

И всъщност са сред онези "невидими" черноработници, спомагащи за повишаване класата на тима с всеки изминал ден.

Знае ли човек?

Александър Томов пред ТОПСПОРТ: Късмет имат, горките левскари, че не се завръщам отново в ЦСКА!

Александър Томов пред ТОПСПОРТ: Късмет имат, горките левскари, че не се завръщам отново в ЦСКА!

"И на 66 години изкарвам 100 на "21" - само с левия крак"