Еднакво можем да говорим с всички парламентарни представени партии и коалиции. В това увери лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на партията след предварителните резултати от президентските и предсрочни парламентарни избори.

Той напомни позицията на ДПС от 45-о и 46-о Народно събрание, че ако новите партии предложат правителство, ДПС ще подкрепи такова правителство, без да участват в преговори и разговори. За да подкрепим правителство, независимо кой ще го предложи, ние казахме, че имаме едно условие - възстановяване на демокрацията и държавността на страната, подчерта той.

За 47-то Народно събрание условията важат, но нека да видим окончателните резултати, настоя Карадайъ.

ДПС очаква всички нови партии в бъдещия парламент да спазва Конституцията и законите на страната, а след това тези, които имат намерение да предлагат правителство - възстановяването на държавността и демокрацията.

ПП искат тясна коалиция - ДБ най-важни, без ГЕРБ и ДПС

ПП искат тясна коалиция - ДБ най-важни, без ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков уточни, че целите са много близки

Карадайъ благодари на всички българи граждани, подкрепили ДПС на изборите.

Едно е факт, че изборите отчитат най-ниската избирателна активност от демократичните промени насам и то при задължително гласуване, съгласно Изборният кодекс, обясни Карадайъ. За гласовете от Турция има по-голяма активност, отколкото на предишните избори, но и тогава имало опашки. Нека видим какви са резултатите, призова той, като е доволен, че относителната тежест на ДПС се запазва.

Нека да видим окончателните резултати от гласуването за президентските избори и тогава ще видим каква ще е картината, каза Карадайъ в отговор на въпрос кой кандидат биха подкрепили от ДПС на балотажа.

анкета

Ще има ли правителство след изборите?

Виж резултати

Да 63.4%

Не 25.6%

Може ли да се предвиди? 8.4%

Нямам мнение 2.5%