Изоставаме със сроковете по 21 мерки от Плана за действие за 2013 г., произтичащи от членството на България в Европейския съюз. Това става ясно от одобрения от МС доклад за изпълнението им през първото тримесечие на годината.

Това е 29,5% неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5.

Част от неизпълнените мерките се дължат на неприемане на четири проектозакона от парламента, поради неговото разпускане. Очаква се забавяне при изпълнението и на други мерки, които изискват санкция на Народното събрание. Традиционно продължава да бъде проблем и продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и ведомства.

Към момента срещу България има 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС. Само за първото тримесечие на 2013 г. ЕК е стартирала три нови процедури и е приела едно мотивирано становище за невъвеждането в срок на директиви на ЕС.

От тези 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари ЕК взе решение за сезирането на Съда на ЕС.

С решението си Комисията определи и размера на финансовата санкция, която да бъде наложена на България - по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията.

За времето от предходния доклад (второто тримесечие на 2012 г.) ЕК е стартирала шест нови процедури за нарушения и е приела едно мотивирано становище за нетранспониране в срок на директиви.

От МС подчертават, че се очаква закриването на седем от отворените 12 процедури за нетранспониране в срок, тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това.

С цел своевременното изпълнение на Плана за действие за 2013 г. с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС, Министерският съвет взе решение министрите, съобразно своята компетентност, да предприемат действия за изпълнение на неизпълнените в срок мерки.