Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с Мисията за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

От ГЕРБ алармираха, че през последния месец от служебното правителство, назначено от кандидата за президент Румен Радев, са абдикирали от своя основен и конституционно заложен ангажимент за организацията на изборите.

Непосредствено преди вота бяха подменени и началниците на всички областни дирекции на МВР, както и областните управители, като голяма част от назначените принадлежат към една конкретна политическа формация. "Научаваме от медиите, че на места областни управители и МВР директори заплашвали с уволнение редови служители, които не оказват натиск върху гражданите да не гласуват за ГЕРБ, посочи Борисов.

Пред делегацията от ОССЕ Бойко Борисов изрази опасенията на ГЕРБ от неяснотата с доставката на допълнителните машини за гласуване, които според всички експерти са ключово условие за нормалното протичане на изборния ден. Председателят на ГЕРБ припомни, че вследствие на измененията в Изборния кодекс, които мнозинството в 45-ото Народно събрание направи, вотът е 100% машинен и едно евентуално нарушаване на тази законова разпоредба би дало основание за оспорване на резултата от изборите. Беше отбелязано, че ЦИК е разкрила рекорден брой секции в чужбина - 791, но все още не казва дали ще бъдат подсигурени достатъчно машини за гласуване извън страната.

анкета

И пак – за кого ще гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/ СДС 32.0%

Има такъв народ 14.3%

БСП за България 11.7%

ДПС 1.6%

Демократична България 16.7%

Изправи се! Мутри вън 5.0%

Българските патриоти 4.5%

Възраждане 4.8%

Българско лято 2.5%

Други 6.9%

В заключение той изтъкна успешната организация на изборите за 45-ото Народно събрание, което бе отчетено в доклада на мисията от международни наблюдатели на ОССЕ. В документа пише още, че вотът е бил ръководен ефикасно, а основните свободи по време на изборния процес са били спазени. "Затова питам - кое наложи всички тези революции в изборния закон и чистките в администрацията след безпристрастната оценка на международните експерти", каза още председателят на ГЕРБ.

В разговора, който се проведе в централата на ГЕРБ, участва ръководителят на Мисията Тана де Зулуета, както и двамата зам.-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов.

Външно пита ЦИК: И все пак къде в чужбина ще се гласува с машина?

Външно пита ЦИК: И все пак къде в чужбина ще се гласува с машина?

В 68 държави ще се разкрият 784 секции

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки. 45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

Животът на 45-ото Народно събрание не бе дълг, тъй като се стигна до нови парламентарни избори и съставянето на служебен кабинет. Причината затова бе неуспеха на 45-ото Народно събрание да излъчи правителство. От партия ГЕРБ предложиха кабинет, но не събраха необходимата подкрепа от останалите партии. А "Има такъв народ" и БСП върнаха мандата минути след като им беше връчен.

На 12 май президентът Румен Радев назначи новите министри в служебния кабинет.

Още при идването на служебното правителство имаше редица кадрови промени. На 13 май служебният министър на икономиката смени шефа на агенцията по инвестиции, след като бяха сменени зам.-министри от редица министерства. По-късно бе сменен и шефът на Агенция "Митници". Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също беше освободен от длъжност, а преди това служебният министър на МВР Бойко Рашков освободи административния секретар на ведомството Бойко Славчев поради придобито право на пенсия.

Освободен бе и шефът на СДВР Георги Хаджиев, а президентът Румен Радев уволни шефа на ДАНС.