От дни наред болниците и РЗИ в страната са отворили "зелени коридори" за масова ваксинация на всички желаещи да се имунизират срещу коронавирус. Отлив на желаещи във втора и трета фаза на ваксинационната кампания, отчитат здравните служби. Това наложи преждевременен старт на четвъртия етап.

По данни на Министерство на здравеопазването до момента в първа и втора фаза са обхванати около 70 хил. души, като процесът на ваксиниране продължава. Миналата седмица директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира, че от 170 записали се за ваксини - се явяват едва 50, което поставя под риск съхранението на дозите. Засега у нас са одобрени три вида ваксини "Астра зенека", "Пфайзер" и "Модерна", като право на избор засега няма - ваксинира се с наличните количества от "Астра Зенека".

Институциите нямат отговор на въпроса колко са гражданите, които чакат за другите видове ваксини. Масово е ваксинирането през последните дни на желаещите българи, които си поставят първа доза на "Астра зенека", втората доза трябва да бъде поставена от 4 до 12 седмици след първата доза.

До декември 2020 г. България поръчва 1 млн. ваксини от Pfizer, от препарата на Moderna България поръчва едва 500 хиляди броя, най-голямо количество ваксини България поръчва от Astra Zeneca - над 4 500 000 бройки.

Условията за ваксинация у нас са като в САЩ и Европа, уверява Ангел Кунчев

Условията за ваксинация у нас са като в САЩ и Европа, уверява Ангел Кунчев

Интересува ни кога ще стигнем процента, който ще ни освободи от това заболяване

Интересен въпрос е какво става с ваксините, които не са употребени, ако пациенти не се явят при заявка при джипитата, както и ако не се явят за поставяне на втора доза.

По данни на Министерство на здравеопазването, поискани от news.bg, "бракуваните дози от ваксините срещу COVID-19 са единици. Като в никой от случаите не става въпрос за изтекъл срок на годност или неправилно съхранение".

От там обясняват, че фаза 3 на Националния план за ваксиниране стартира 07.02.2021 г., успоредно с нея продължава и имунизирането на желаещите, попадащи в първите две фази на Плана, но заявили желание по-късно. При преминаването в следващите етапи на ваксинационната кампания гражданите, подлежащи в предходни фази, запазват правото си на ваксиниране срещу COVID-19.

Джипитата настояват да им се доставят необходимите ваксини

Джипитата настояват да им се доставят необходимите ваксини

Д-р Гергана Николова е на мнение, че масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация

В 3- та фаза попадат "Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности" . Това са лицата, ангажирани със системата на сигурност, МВР, МО, с поддържането на енерго-, топло- и ВИК-инфраструктурата, представителите на медиите, участващите в организацията и провеждането на изборния процес и т.н.

За да се уточни броят на желаещите да бъдат имунизирани в трета фаза, Министерството на здравеопазването е изпратило запитвания до ресорните институции, до ЦИК, а по отношение на медиите - до СЕМ, АЕЖ, СБЖ и областните управители.

Ваксинационните пунктове имат задължението да работят по предварително изготвени списъци, като целта е именно да не се допуска нереализирането на вече отворен флакон.

Ваксините срещу COVID-19 представляват лекарствени продукти по лекарско предписание, като изборът на ваксина следва да бъде направен след консултация с лекар, категорични са от МЗ по отношение на правото на избор.

"Изборът е в съответствие с индивидуалното състояние на всяко конкретно лице, което е заявило желание за ваксиниране, и най-подходящата към момента налична възможност", обясняват още от Министерство на здравеопазването.

В София няма логистични проблеми с ваксините, убеден Данчо Пенчев

В София няма логистични проблеми с ваксините, убеден Данчо Пенчев

Над 5000 дози на "Астра Зенека" има в столичната РЗИ

Припомняме, ваксинационният план включва четири фази. В първата фаза са лекарите, стоматолозите, работещите на първа линия с болни и заразени с коронавирус.

Във втората фаза са учители, преподаватели, непедагогически персонал.

Третата фаза са служителите на полицията, отбраната, чиновниците и тези, които съхраняват ваксините.

Четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г.

На 29 януари бе променен ваксинационния план заради служителите на СИК за предстоящите избори.

На 19 февруари Борисов нареди да се отварят зелени коридори за ваксиниране за всички желаещи.

На 21 февруари здравният министър изпрати писмо до 28-те РЗИ. В него той разпореди да се отворят денонощни пунктове за ваксиниране.

Вчера премиерът Бойко Борисов нареди ваксините да стигнат и до най-малките и отдалечени села.