За Куба се знае малко, за да се контролира ситуацията в страната. Това каза посланичката на Република Куба в България Н. Пр. Тересита Камачо на пресконференция в БТА. Тя уточни, че за да бъде избегната манипулацията, се организират срещи с медиите.

Кубинската посланичка започна пресконференцията с новините за вътрешната политика на Куба. Тя маркира няколко нови, интересни моменти в страната. Тересита Камачо обърна внимание първо на новия миграционен режим. Кубинците вече са улеснени да пътуват без да получават покана. Камачо обясни, че получаването на виза е затруднение, пред което се изправят кубинците. По думите й САЩ са разпространявали идеята, че кубинците излизат от страната си, бягайки от режима.

През 1994-а година Куба и САЩ подписват договор, според който Щатите се задължават да дават най-малко 20 000 входни визи годишно, а кубинците да издават 20 000 изходни визи на година.

Камачо обясни, че близо 2 млн. кубинци живеят в САЩ, което води до постоянен посетителски поток на техни близки от Куба. Поради това от една страна САЩ създава вътрешно напрежение за желаещите да пътуват, а от друга - предизвиква нелегални пътувания на кубинците.

Във връзка с тези промени кубинските спортисти, които в определен момент са подкупвани заради известността си от САЩ, вече имат позволение да се завръщат в страната си, както и да участват в спортните мероприятия.

В Куба се прави актуализация на икономиката, тъй като се отчита необходимостта от това. Предвижда се вдигане на заплатите на лекарите. Посланичката отбеляза, че водят и борба с бюрократизма.

Другата тема, която Камачо засегна, е връщането на земята на кубинци, които желаят да я обработват. По този начин Куба се стреми да постигне независимост по отношение на хранителната продукция. Земеделците, които обработват тези земи, ще могат самостоятелно да продават своята продукция по хотелите и заведенията, без посредници. Тересита Камачо обаче уточни, че земята остава държавна собственост, т.е. кубинците, които я обработват, нямат право да я продават.

Тази година страната се надява да надскочи 3 милиона посетители, като 1 млн. са  канадците, които всяка година я посещават.

По отношение на външните инвестиции, кубинската посланичка уточни, че инвеститорите, които идват в страната, за да строят хотели, не се превръщат в собственици на земята. След определен период, когато договорът приключи, те си тръгват с печалбата, но земята и хотелът, който са построили, остават кубинска собственост.

Приет е нов закон, който е много по-привлекателен за инвеститорите. Те ще могат да инвестират във всички области, с изключение на здравеопазването, образованието и отбраната. От друга страна ще бъдат улеснени да си купуват недвижими имоти, докато пребивават в Куба. В момента, когато напуснат страната обаче, те губят имота си.

Важен проект на Куба е пристанището в район Мариел, което се строи с голямата помощ на Бразилия. Куба е подкрепена финансово с над 1 млрд. долара. Бразилците усърдно помагат в строителството. Условията са подходящи за такива кораби, които не могат да акостират на Панамския канал например. Създават се условия за кораби с голям тонаж.

Друга съществена промяна е ограничаването на мандата на управляващите - 2 пъти по 5 години. Тересита Камачо припомни, че през 2018 г. ще приключи мандатът на сегашните управляващи на Куба.

Посланичката отвори втората голяма тема за днешната пресконференция, а именно външната политика  на Куба. През май Куба е била председател на СЗО заради постиженията в областта на здравеопазването.

„Постигнали сме смъртност 4,2 на 1000 родени. Смъртността при майките е 21 на 100 000  жени", похвали се Камачо. Тя обясни, че новородените в Куба се ваксинират против 13 болести. След победата на Революцията, Куба е имала 6000 лекари за 6 млн. души, от които американците изтеглили 3000.  Тогава състоянието на здравеопазването е било ужасно. Днес обаче Куба е страна с добро здравеопазване. Страната се е преборила с маларията, СПИН-а, туберкулозата.

В Куба медицината е безплатна. Страната произвежда 65% от лекарствата си и те не се заплащат от пациентите. Страната е на високо ниво по отношение на трансплантациите. Преди дни в Куба за първи път е направена трансплантация на черен дроб от донор директно към нуждаещ се.

Тересита Камачо обясни, че Куба е богата държава, въпреки финансовото си състояние. Тя е единствената страна от Третия свят, в която няма недохранени деца.

Посланичката на Куба у нас издаде, че започват разговори между Европейската общност и Куба. От 1996 година, „благодарение" на Аснар, който създал обща позиция на Куба, забраняват на Европейската общност договор за сътрудничество със страната. Тя е била единствената държава без такъв договор. „Ще създаваме програма за срещи, докато стигнем до това споразумение за сътрудничество", категорична е Камачо.