Кандидатът за президент от Реформаторския блок трябва да има ясни евроатлантически ценности, които да са заявени без смущение и без агресия.

Това заяви на пресконференция в Русе лидерът на Движение България на гражданите /ДБГ/ Меглена Кунева, където се провежда Национален съвет преди конгреса на партията през есента, съобщават БТА и БНР.

По време на пресконференцията Кунева очерта профила на кандидат-президента.

Според нея кандидатът на Реформаторския блок трябва да е с дясноцентристки профил, което е важно за развитието на страната, важно за посоката, която сме поели и е важно за гласоподаватели и съмишлениците. Кандидатът трябва да прави разлика между нормално икономическо развитие и олигархия и който може да каже "не" на непочтеността и олигархията, подчерта лидерът на ДБГ. 

„Това е човек с много ясни евроатлантически ценности, заявени без смущение, без агресия, а такива, каквито са, такива, в каквито вярва. Кандидатът трябва да е с десноцентристки профил, защото това е важно за развитието на страната, важно за посоката, която сме поели и е важно за нашите гласоподаватели и съмишленици. Искам да обърна внимание на факта, че трябва да е много приличен човек. Човек, който може да направи разликата между справедливо и несправедливо, между нормално икономическо развитие и олигаргия. И който може да отстоява и да каже "не" и на непочтеността, и на олигархията”, изтъкна тя.

В отговор на реплика на премиера Борисов Кунева изтъкна, че не е необходимо бъдещият президент да е военен, за да е добър главнокоманващ на армията и това се доказва от всички досегашни личности, които са заемали този пост.

Във вторник предстои уточняване в изпълнителния съвет на Реформаторския блок на механизъм за определяне на единна кандидатура за президент от името на коалицията, която ще се избере сред номинираните седем имена, изтъкна още Кунева.

По думите й в България в момента интелектуалецът е липсваща фигура. Затова ДБГ са подкрепили предложението на двадесет интелектуалци за проф. Велислав Минеков. 

Лидерът на ДБГ не уточни срок за обявяване на името на издигнатия кандидат за президент от Реформаторския блок.

Заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски съобщи, че предизборният щаб ще продължи да работи и през лятото, защото предстоят местни избори в общините Главиница и Балчик и в 15 български села. Той се надява, че в тези места Реформаторският блок ще е с единни кандидати.