Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прекрати протеста, след като вчера спря подаването на информация за времето на сайта си, а по рано днес преустанови и изпращането на прогнозата до медиите, заради идеята институтът да премине като структура от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

"Прекратяваме нашия чисто професионален протест поради неговото политизиране и манипулиране", гласи съобщение в сайта на НИМХ. От института посочват, обаче, че остават в протестна готовност. "Благодарим за търпението на гражданите и съдействието на медиите!", допълват от Националният институт по метеорология и хидрология.

От института организират пресконференция по темата, която ще се проведе утре.

НИМХ: Правителството е младо и не знае какво правим

НИМХ: Правителството е младо и не знае какво правим

Научната структура трябва да има право на преразпределението на бюджета

Вчера началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова коментира, че проблемът е разискван в коалиционния състав и има пълно разбирателство за необходимостта от структурната промяна, с която НИМХ да премине към МОСВ, а днес в Народното събрание се разрази сериозен спор за мястото и управлението на Националния институти по метрология и хидрология.

Припомняме, че преди три години НИМХ бе преместен от БАН към МОН. Решението бе взето след много протести на служители, които недоволстваха, че Академията не им предоставя полагаемото се от бюджета.