Опасността от ново разпространение на африканската чума по свинете далеч не е отминала. Всеки един момент при населване, както има и в момента на фермите, е възможно вирусът да прескочи и да заболеят домашни животни. Това каза Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в ефира на БНТ.

Трите свинекомплекса в Русенско, които пострадаха от африканската чума, бавно се съвземат от кризата.

Вихрен Димитров, управител на свинекомплекса коментира, че за да продължат да снабдяват магазините, от фермата са принудени да купуват прасета от свои колеги. Затова пандемията се е отразила и върху оборотите им, добави още той.

Може би около Коледа и Нова година ще има първите изцяло произведени при нас прасета за клане, но да се върнем в този обем, който имахме от 30 хил. животни постоянно, ще ни трябва още година и половина - две, коментира още Димитров.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Русе напомнят, че заради сигурността на промишлените комплекси, в Русенско хората могат да си купуват прасета за личните стопанства едва след 4 месеца.

Ветеринарните инспектори започват проверки на личните стопанства в малките населени места. При откриване на прасета глобата е от 300 до 500 лева.

Припомняме, че епидемията от свинска чума сериозно засегна страната. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо.

На 8 август бяха умъртвени 80 000 прасета заради чумата в Русенско.

Припомняме още, че на 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.