Партиите бягат от реалните проблеми на страната. Създава се лошо впечатление за липсата на кадри чрез отказа им да посочват конкретни кандидати за министри. Най-лошият вариант са нови избори скоро. Около това мнение се обединиха социологът Антоний Гълъбов и политологът Калоян Велчев за  "Денят ON AIR" за старта на парламента и консултациите за съставяне на ново правителство.

Според Гълъбов, в момента се акцентира на законодателни инициативи, а не на истинските проблеми, сред които изслушването на премиера и актуализация на бюджета.

"Кризата е зад ъгъла. Ако аз трябваше да посреднича във воденето на преговорите, щях да търся възможности за постигане на съгласие по критичния дневен ред на България до края на годината. На срещите обсъждат закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. А това ще доведе до хаос и прехвърляне на множество дела, на някои ще им изтече давностният период. Някои олигарси и техните пари ще останат извън правосъдието, каза той.  Ние сме на няколко седмици време, в което легално избрано правителство ще носи отговорност за случващото се в България. Приоритизирането на съдебна реформа оставя неприятното усещане, че част от това, което се говори, е по-скоро игра с публиката", добави Гълъбов.

Социалната политика в центъра на разговорите БСП-ИТН

Социалната политика в центъра на разговорите БСП-ИТН

Това са все още предварителни разговори

Според него вече е време държавната администрация да заработи след чистката, извършена от служебното правителство. "Имаме много промени в държавната администрация - държавата и администрацията спряха да работят. Правителството трябва да успокои хората, че чистката свърши и ще започне работа", уточни Гълъбов.

Той каза още, че реално служебният кабинет е отговорен само пред президента, който не е отговорен пред никого.

За Калоян Велчев е странна ситуацията, в която преговори за ново правителство се водят, но незнайно от чие име.

"Фактът че "Има такъв народ" преговарят от името на правителството, което не знаем какво ще бъде, е притеснителен. Министър-председателят трябва да води преговорите. Това може да доведе до спънки при разговори след връчването на мандата. За да се гарантира по-дълготраен живот на бъдещ кабинет, думата "коалиция" трябва да се използва, въпреки че старателно се избягва", коментира Велчев.

Велчев е убеден, че след като стане ясно името на кандидата за премиер на ИТН, ще има нов тласък на разговорите между политическите сили. "Изненадани ще има, това ще доведе до допълнителни разговори, но и трябва да се отстъпи инициативата на бъдещия премиер да води разговорите", посочи политологът. Според него партиите, с които ИТН преговаря, са си вкарали автогол като не са поставили условия.

ИТН да заявят приоритети си и да призоват да ги подкрепят, според Симеон Дянков

ИТН да заявят приоритети си и да призоват да ги подкрепят, според Симеон Дянков

Можело да се стигне до нови избори скоро