Социалната политика е бъде основна тема на представителите на Българската социалистическа партия (БСП) и "Има такъв народ" (ИТН) по време на консултациите за ново правителство. Много от приоритетите на двете страни на този етап съвпадат, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

"Впечателни сме от това, че има промяна в позицията на ИТН и ще има разговори с всички партии. Ние ще говорим по въпроси, свързани със социалната политика. Ще представим нашата програма, ще чуем тяхната и ще видим къде съвпадат и се различават. Ние държим изключително много на преизчисляването на пенсиите от 1 септември. Политиките за младите семейства - данъчни облекчения, безплатни детски градини, безплатни лекарства на децата до 14 години."

Това съобщи социалистът Георги Гьоков, който участва в преговорите по социалните теми с ИТН от името на БСП.

ИТН не търсели подкрепа от ДПС, изложили само приоритети

ИТН не търсели подкрепа от ДПС, изложили само приоритети

Хората на Трифонов няма да взимат съвети от никого

Той уточни, че това са предварителни разговори и има време до генералното решение. След като останалите срещи за разговори по сектори минат, ще има една обобщаваща среща между двете страни, в която всеки ще представи отново нещата, от които не може да отстъпи и тогава ще се излезе с изявление ще има ли подкрепа.

"Нужни са компромиси, но до каква степен - ще решим в разговорите ни, както и в органите на БСП - Националният съвет на БСП също трябва да се произнесе", каза още Гьоков. В интерес на Българите е да има правителство, защото трети избори ще дойдат в повече на българския народ", смята социалистът.

ИТН в събота леко се заяде с БСП, била твърде социална партия. 

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че на 95% има покриване между ИТН, ДБ и ИСБНИ за съдебната реформа. 

Това заяви депутатът от "Изправи се! Ние идваме" Николай Хаджигенов на излизане от работната група по темата, сформирана след първия кръг от разговори между "Има такъв народ" и останалите парламентарни партии. По думите му разминаването е при дребни детайли, които тепърва могат да се изчистват в разговор. Работната група ще продължи разговорите.

Съдейки от разговора за правосъдие, правителство ще има. За да има работещо Народно събрание, трябва да има правителство и обратно, обясни депутатът.

Подобна концепция разви и Атанас Славов от ДБ, който също изказа увереност, че ще бъдат приети промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура.

След преговорите: ИТН леко се заяде с БСП, била твърде социална партия

След преговорите: ИТН леко се заяде с БСП, била твърде социална партия

Нинова пък видя повече сходства, отколкото различия

Останал открит обаче въпросът дали ще се събере мнозинство за промяна на Конституцията в частта й за ВСС и прокуратурата. За това са нужни 180 депутати.

Разговорите бяха експертни и нямаха характера на политически преговори, заяви след срещата Надежда Йорданова от ДБ. Експертните разговори ще продължат и следващата седмица, след което ще стане ясно около какво ще си стиснат ръцете политическите лидери, твърди Йорданова.