За броени дни на ГКПП „Капитан Андреево" са конфискувани и унищожени половин тон домати. Зеленчукът е открит в багажниците на леки автомобили, а пътниците са заявили, че са ги купили за собствена консумация, съобщи БиТиВи.

През „Капитан Андреево" преминава най-големият поток товари. Оттук е и пътят на евтиния зеленчук от Турция, който пристига в България с така наречените куфарни търговци. С пълни щайги, уж за собствена консумация, всеки ден пристигат десетки килограми домати.

Разликата между цените на доматите в Турция и у нас е двойна, затова и бизнесът на куфарните търговци процъфтява. Всеки ден тези хора пътуват и пълнят багажниците с евтини зеленчуци, за собствена консумация.

Законът не е категоричен колко е точното количество за лична употреба, затова и много от пътниците злоупотребяват. По лична преценка на митничарите на „Капитан Анреево" е прието личната консумация да е до 10 кг зеленчук на човек.

„През миналата седмица на този пункт колегите митничари са задържали количество домати за лична употреба над половин тон. Съвсем очевидно е, че това не би могло да е лична консумация", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Акцията трябва да вкара в бюджета допълнително 25 млн. лв. и да спре нерегламентирания внос, който подбива цените на родния производител.

Земеделците от Любимец обаче се съмняват, че това ще им помогне. „Куфарният търговец не може да събори пазара. Днес ще минат 1000 човека по 10 килограма, са 10 тона в същото време минават 10 тира по 20 тона. Това е истината в България", обясни производителят Христо Христов.

Данъчните пък се заканват контролът по границите да се затегне драстично. До края на месеца мобилни екипи ще дебнат стоките, които влизат у нас и по море, където освен вносът, под лупа ще се гледа и износът, най-вече на пшеница.

Около 200 души са ангажирани в акцията по границите. Първоначално от земеделското министерство съобщиха, че екипите ще бранят родния зеленчук до края на юли. От данъчна администрация обаче са с намерение контролът да стане постоянен.