В навечерието на парламентарните и президентските избори на 14 ноември - първите в историята на България, които ще се проведат във формат "2 в 1", е логично да се запитаме дали този път политическият пъзел най-накрая ще се нареди.

Очакванията към предстоящия вот са големи, след като вече два пъти - през април и юли, партиите, влезли в 45-ото и 46-ото Народно събрание, така и не успяха да съставят правителство.

Не е за подценяване и изборът на друга възлова за държавата фигура, а именно на следващия президент, тъй като неговата роля може да се окаже ключова за изхода от настъпилата политическа криза.

Нека проследим как са се развили и доколко съвпадат прогнозите на водещите социологически агенции преди, по време и в края на предизборната кампания.

Според проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 септември, в 47-ия парламент със сигурност влизат 5 партии - ГЕРБ-СДС, които са първа политическа сила с 22.5%, БСП с 16.1%, "Демократична България" с 15,8%, "Има такъв народ" с 15,5% и ДПС с 11,9%. Около бариерата за влизане в НС е "Изправи се, България! Ние идваме!" с 4,8%, а малко под остават "Възраждане"- с 3,1% и ВМРО - с 2,4%. Важно е обаче да се отбележи, че в онзи момент все още нямаше достатъчно данни за това каква подкрепа би получила тепърва създаващата се тогава формация на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната".

По отношение на избирателната активност 47,1% бяха твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори, а 23,8% бяха колебаещите се.

Снимка 553310

Източник: Алфа Рисърч

При следващото изследване само две седмици по-късно прогнозите вече са коренно различни. Към 26 септември очакванията на "Галъп" са за 7-партиен парламент, в който влизат ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%, "Продължаваме промяната" - 15,2%, БСП - 13,4%, ИТН - 12,3%, ДБ - 12,1%, ДПС - 11,4%, ИБГНИ - 4,1%, като партията на Петков и Василев се изстрелва директно на второ място. ИБГНИ пък изпада все по-близо до 4-процентовата бариера за влизане в НС, а под нея трайно остават "Възраждане" с 3,3% и ВМРО с 2,2%

В края на септември 50,6% от анкетираните заявяват, че ще гласуват в изборите, а 22,6% - че вероятно ще упражнят правото си на глас.

Към средата на октомври "Галъп" вече очаква не 7-, а 6-партиен парламент, след като проучването показва, че "Изправи се.БГ! Ние идваме!" остава под чертата с с 3,7%. Лидер остава ГЕРБ/СДС с 22,5%, но БСП отново си връща втората позиция с 15,1%, а "Продължаваме промяната" остават трети с 13,4%. Следват "Има такъв народ" - 12,2%, "Демократична България" - 11,2%, и ДПС - 10,8%.

По отношение на президентската надпревара пък към 21 октомври "Галъп" очертава като сигурен победител още на първи тур настоящия държавен глава Румен Радев, който получава 51,2% подкрепа. Анастас Герджиков остава на втора позиция с 22,5%, Мустафа Карадайъ получава 7,9%, а Лозан Панов - 6,2%. 56,4% казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори.

В последната седмица на октомври няма съществени разлики относно партиите, които се очаква да влязат в Народното събрание.

Проучването на "Галъп" сочи, че ГЕРБ остават първа политическа сила с 24,2%. Втората позиция отново е за БСП с 15,7%, а на трето място, но стопявайки разликата със столетницата се нарежда "Продължаваме промяната" с 13,7%. Следват "Има такъв народ" - 11,3%,. Новото е, че ДПС изпреварва "Демократична България" на четвъртото място, съответно с 11,1% и 9,8%.

Под 4-процентовата бариера остават "Възраждане" с 3,3%. Те обаче вече имат по-голям шанс за влизане в НС от "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които получават 3,1%.

Общо 78,2% заявяват желание да упражнят правото си на глас за парламент.

При президентските избори първата позиция, но вече с не толкова убедителна преднина задържа Румен Радев - 47,6%. Следват Анастас Герджиков - 25,1% и Мустафа Карадайъ - 8,5%. Лозан Панов остава на четвърта позиция с 5,7%, а на пета е Костадин Костадинов с 3,3%.

анкета

За трети път през 2021 – как гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 29.2%

БСП за България 9.1%

Има такъв народ 4.7%

Демократична България 7.1%

ДПС 1.3%

Изправи се! Ние идваме 2.9%

Продължаваме промяната 20.3%

Възраждане 20.4%

ВМРО 1.5%

Друг 3.5%

Според изследването на "Галъп", обхващащо първата десетдневка на ноември, пък ще има пренареждане за второто място при парламентарния вот. ГЕРБ остават първа политическа сила с 23,5% от вота. На втора позиция, но с минимална преднина, се нарежда "Продължаваме промяната" с 15,5%, а БСП отстъпва на трето място с 15,2%. "Има такъв народ" пък получава 11,4% подкрепа, ДПС - 11,3%, а "Демократична България" - 9,6%. Малко под 4-процентовата бариера за влизане в НС остават "Възраждане" с 3,5% и "Изправи се, България! Ние идваме" с 3,4%.

Ако президентските избори бяха в края на първите десет дни на ноември, 48,6% биха гласували за Румен Радев, 25,3% - за Анастас Герджиков, 9,1% - за Мустафа Карадайъ, 5,2% - за Лозан Панов, 3% - за Костадин Костадинов.

Според "Галъп" Румен Радев запазва шанс за победа още на първи тур, макар това да изглежда по-трудно в сравнение с периода преди няколко седмици. На евентуален балотаж той би се изправил срещу Анастас Герджиков.

Агенцията очаква около 48% избирателна активност и при парламентарните, и при президентските избори.

От своя страна в периода 8 - 15 септември "Алфа Рисърч" прогнозира, че на вота през ноември ГЕРБ ще си възвърне първото място с 21.1%, след като ИТН губи 7% подкрепа спрямо вота през юли, падайки до втората позиция с 16.9%. На трето място, но изоставайки незначително, се нарежда БСП с 16.5%, следват "Демократична България" с 13.2% и ДПС с 9.6%. "Изправи се.БГ! Ние идваме!" пък остава на ръба за влизане в парламента (4.1%).

Към средата на септември проучването на "Алфа Рисърч" сочи, че 51.7% от смятат да гласуват на парламентарните избори, а 55.4% - на президентските.

Снимка 553309

Източник: Галъп

Около месец по-късно - 12 октомври, агенцията вече откроява като ключов участник и новата партия "Продължаваме промяната", с която вече се очертава 6-партиен парламент.

ГЕРБ остава фаворит с 23.1%, втора продължава да е БСП с 16.8%, но на трета позиция и набираща инерция вече е "Продължаваме промяната" - 15.9%. Следват "Демократична България" (10.9%) и сриналата се до пето място партия на Слави Трифонов (10.4%), като двете са почти изравнени. ДПС пък е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-ия парламент - тя получава 9.3%.

По отношение на президентската битка от агенцията посочват, че въпреки че доскоро тя е изглеждала като предизвестена, към момента също се очертава като по-заплетена и с отворен финал. Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%, а Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%.

Проучването сочи, че към средата на октомври 10.6% от избирателите, които са сигурни, че ще гласуват за парламентарния вот, но все още са пред дилема кого да подкрепят. Такава е ситуцията при президентските избори за 11.3% от решилите да упражнят правото си на глас.

Седмица преди изборите 2 в 1 друго проучване на "Алфа Рисърч" отчита пренареждане на силите за парламентарния вот. Въпреки че ГЕРБ запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1%, на втора позиция, макар и с минимална преднина, излиза "Продължаваме промяната" (16,5%), а БСП отстъпва на трето място с 16%. "Демократична България" (10,2%), "Има такъв народ" (9,9%) и ДПС (9,8%) са другите три партии със сигурно присъствие в следващия парламент. Според проучването "Възраждане" и ИБГНИ са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента - съответно с 3.8% и 3.6%.

По отношение на президентския вот според агенцията Румен Радев е с най-голям аванс - 46.4%, но и с повече трудности спрямо месец по-рано. При втори тур балотажът ще е между него и Анастас Герджиков. Мустафа Карадайъ (8.8%) и Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици.

Пет дни преди изборния ден готовност за участие във вота заявяват около 48% от анкетираните, като от "Алфа Рисърч" отчитат, че парламентарния вот вече привлича по-висок интерес от президентската надпревара.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ води убедително, все повече трудности за Румен Радев

"Алфа Рисърч": ГЕРБ води убедително, все повече трудности за Румен Радев

Седмица преди изборите парламентарния вот привлича по-висок интерес от президентската надпревара

От своя страна "Екзакта Рисърч Груп" в проучване, проведено в периода 6-12 октомври, също прогнозира 6-партиен парламент. И според тази агенция лидери са ГЕРБ, а за второто място се борят три партии - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП. Над 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание са също "Демократична България" и ДПС.

52% имат твърдо намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот пък са малко по-нисък дял - около 49%.

Между 29 октомври и 5 ноември "Екзакта" вече очаква по-висока избирателна активност - тогава 58% от българите завяват, че твърдо са решили да гласуват за президент и вече са направили своя избор. 57% пък твърдо са решили да гласуват на парламентарните избори и вече знаят за кого.

ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 23,8%. Оспорвана остава надпреварата за второто място, но за него вече се конкурират само "Продължаваме промяната" (15,5%) и БСП (15%). ИТН отстъпва на четвърта позиция с 12,5%, а за петото място оспорвана битка има и между ДПС (9,5%) и ДБ (9,2%).

Относно предстоящите президентски избори от "Екзакта" прогнозират, че ако се запазят тенденциите към 5 ноември, ще има балотаж. В него сигурни участници са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, а резултатът от подобен балотаж би бил 63.5%: 36.5% в полза на сегашния президент.

При първата си прогноза в средата на септември за предстоящия вота от "Тренд" също очертават 6-партиен парламент.

Снимка 553311

Източник: Тренд

Отчетливо лидерско място заема ГЕРБ с 24.4%, на втора позиция, но изоставайки значително е "Има такъв народ" (17.5%). Следват БСП (16.6%), ДПС (9.3%), "Продължаваме промяната" (9.1%) и "Демократична България" (8.5%).

Под парламентарната бариера остават "Изправи се! Ние идваме" (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от запитаните декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Проучване на агенцията, проведено през първата седмица на ноември, отново сочи, че в 47-ия парламент ще влязат шест партии. Забелязва се обаче съществено преразпределение на силите. ГЕРБ държи първото място с 22.9%, но на втора позиция излиза БСП (15.1%). Дистанцията с третия - "Продължаваме промяната" (14.8%), обаче е изключително малка и има възможност за обрат. "Има такъв народ" заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следват ДПС с 10.3% и "Демократична България" с 9.1%. Под чертата, но с шанс да прескочат бариерата са "Възраждане" с 3.6% и "Изправи се БГ! Ние идваме" с 3.3%.

Към началото на ноември според "Тренд" вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен.

Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция с 46.8%, следват Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4%, а Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова заемат третото място. Четвърта позиция пък заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите.

Относно избирателната активност се отчита по-висок интерес към парламентарните, отколкото към президентските избори. 55% заявяват, че ще гласуват за парламент, докато 53% възнамеряват да гласуват за държавен глава.

Интересно е да се проследи и развоят в прогнозите на "Маркет линкс". Още в средата на август проучване на социологическата агенция отчита обрат, след като от първа политическа сила на парламентарните избори през юли "Има такъв народ" изпада чак на трето място. ГЕРБ пък отново си връща челната позиция, а "Демократична България" за пръв път излиза на втора позиция. Важно уточнение е, че към тогавашна дата на политическата сцена все още не присъства формацията "Продължаваме промяната".

Около месец по-късно - при изследване, проведено между 14 и 20 септември, "Маркет линкс" вече измерва, че макар ГЕРБ да остава първа политическа сила с 22,5%, за второто място вече имат потенциал да се борят цели три партии - БСП с 14,5%, "Има такъв народ" с 13,5% и "Демократична България" -с 11,9%. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев пък събира около 11% подкрепа, а ДПС - 9,8%. "Изправи се БГ! Ние идваме" е в рисковата зона около 4%, а под 4-процентовата бариера за влизане в НС остава "Възраждане".

В първата седмица на ноември агенцията отново отчита съществено разместване в позициите по отношение на парламентарния вот. ГЕРБ-СДС (23%) се очертава като категоричен победител, но на второ място вече се нарежда "Продължаваме промяната" (16,3%). Челната тройка се допълва от БСП с 12,1%. Следват ДПС (11,2%), ДБ с 10,5% и ИТН, която остава едва на шеста позиция с 9,7%.

Относно президентската надпревара очакванията са, че президентските избори вероятно ще се решат на втори тур. Румен Радев събира подкрепа от 46,7%, като това е разлика от над 20 пункта пред втория - подкрепения от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков, който получава 25,6%. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ пък е трети с 10,3% подкрепа, а Лозан Панов получава 7,7% от гласовете. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов събира 2,6% подкрепа от гласуващите, а певицата Луна Йорданова е шеста по резултат с около 1,3%.

Очакваната избирателна активност според "Маркет линкс" е 58%.

От своя страна "Медиана" прогнозира, че изборите ще ни отведат до 7-партиен парламент.

В свое проучване, проведено между 4 и 8 ноември, агенцията отчита, че симпатизантите на ГЕРБ (25,4%) са силно мобилизирани и консолидирани и тяхната партия е първа - с 8% дистанция от следващите. "Продължаваме промяната" заема втората позиция със 17,3%. БСП пък са трети с 15,6%. ИТН, ДПС и Демократична България воюват за четвъртото място и са с близки проценти - съответно 12,2%, 10,6% и 9,7%. Шанс за парламента има и "Изправи се БГ. Ние идваме!" - 4.2 %.

По отношение на президентската надпревара "Медиана" счита, че Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първи тур.

На първи тур настоящият президент събира 48,3% подкрепа, а Анастас Герджиков заема втората позиция с 25,6%. Трети е Мустафа Карадайъ (10,3%), а четвърти - Лозан Панов (8,1%). При евентуален балотаж Радев би получил 65,5% подкрепа от гласуващите, а Герджиков - 35,5%.

Изборната активност според агенцията се очертава около 3.2 -3.3 млн. избиратели. Все още обаче близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват.

От Центъра за анализи и маркетинг пък прогнозират 7-партиен парламент.

Проучване, проведено между 4 и 8 ноември, сочи, че 23,5% от твърдо решилите да гласуват ще подкрепят ГЕРБ. Далеч зад тях, но с относителна преднина пред третия, на второто място се нарежда "Продължаваме промяната" с 16,2%. Трети са БСП с 14,6%, четвърти - "Има такъв народ" (12,2%), пети са "Демократична България" (11%), а ДПС получават шесто място с 10,3%. На самата граница за влизане в НС са "Изправи се БГ! Ние идваме!", които получават 4,2% подкрепа.

Що се касае до президентския вот, настоящият държавен глава Румен Радев води убедително с 48,2%. Основният му конкурент Анастас Герджиков събира 22,8% от народното доверие, трети е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 9,1%, а кандидатът на "градската десница" Лозан Панов е на четвърто място с 7,3%.

Относно избирателната активност проучването показва, че 53,4% от хората са твърдо решили, че ще гласуват и вече са решили за кого, докато 13,5% все още се колебаят коя партия да подкрепят, но уверяват, че ще упражнят правото си на глас.