Йорданка Фандъкова ще спечели кметските избори в София, сочи изследване на агенция „Медиана", макар че оценките за столичния градоначалник са умерено положителни. Липсва както подчертан негативизъм, така и категорично позитивна оценка, сочи проучването.

Зад настоящата кметица застават близо 33% от участвалите в изследването, зад кандидата на БСП Георги Кадиев - 17,7%, зад кандидата на Синята коалиция Прошко Прошков - близо 9%. Съвсем близо до него се нарежда изборът на Атака - Николай Пехливанов с близо 7% подкрепа.

Фандъкова - 33%
Кадиев - 17,7
Прошков - 9
Пехливанов - 7
Каролев - 4,1
Джамбазки - 2,3
Софиянски - 1,6

Прошко Прошков не може да достигне потенциала на подкрепящите го партии, коментира Кольо Колев от „Медиана".

Той смята, че ако Синята коалиция не играеха сами срещу себе си, Пехливанов нямаше да имаше толкова голям успех. Кандидатът на Атака е единственият, който реално прави кампания, коментира още Колев и добави, че той има реални послания - бяга от политическата проблематика и отива в прагматиката, което допада на част от избирателите.

Сините, по думите на Колев, правят така, че постепенно да изчезнат от политическата сцена и на тяхно място се появяват нови играчи. Пехливанов е един от тях, изтъкна социологът.

За изборите в София Колев очаква пълно строяване на партийните редици и ожесточена партийна надпревара. При Синята коалиция не се наблюдава такава консолидация, отбеляза той.

Кандидатът на НДСВ Владимир Каролев получава 4,1% от гласовете, кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки взима 2,3% подкрепа, Стефан Софиянски печели 1,6% избирателна подкрепа.

0,2% от респондентите са зявили, че биха гласували за друг кандидат, а 26,4%, че няма да гласуват за никой.

Очертава се шарен столичен общински съвет с доминация на ГЕРБ, прогнозират още от Медиана, като изтъкват обаче, че управляващата партия ще се нуждае от коалиционни партньори.

За изборите ще има две големи групи, които са готови да се „бият" - антиГЕРБ опозицията, която е разнородна, и ГЕРБ, които са амбицирани да запазят властта, каза Колев.

Голяма част от избирателите се притесняват от възможността за всевластие на ГЕРБ - овладяването на изпълнителната, законодателната, президентската, а и местната власт, обясни той и посочи, че едва една четвърт от запитаните смятат, че е добра идея столичният кмет да е от ГЕРБ, а 43% са на мнение, че е по-добре той да е от друга партия или независим.

Единомислието на антиГЕРБ опозицията обаче стига само до тук. Тя не може да излъчи общ алтернативен кандидат - всеки застава зад своя партиен кандидат, констатира още Колев.

Според него избирателната активност на вота в София ще бъде висока. Данните показват нагласи за 70% активност, а като твърдо негласуващи се обявяват само 9%.

Ако избирателната активност е над 50%, ще има втори тур, но ако е ниска - може Фандъкова да спечели още на първия. При втори тур настоящият кмет има предимство и по-голям шанс спрямо Кадиев, прогнозира Колев.

Като любопитен факт той посочи, че над 65% от избирателите на Фандъкова са жени и коментира, че тя е успяла да си извоюва „допълнителна партия" в лицето на нежния пол. Кметицата има потенциал да привлича симпатизанти от други партии, отбеляза още социологът.