Зала България в София посиня от сини балони и лозунги „Трайков президент”, „Моят президент” и др. Реформаторите избраха елитната концертна зала за старт на предизборната си кампания.

На крака и с викове „Победа” бе посрещната кандидат-президентската двойка на РБ Трайчо Трайков и генерал Съби Събев.

Председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски приветства симпатизантите. Опит и новост щяло да има в кампанията на Трайков и Събев.

Нашият успех ще бъде успехът на България, убеден е той. Няма да допуснем Кремъл да ни диктува правилата, зарече се Зеленогорски.

Реформаторите се заканват още да преборят модела „Кой” и модела на „двете каки”.

Румен Христов от СДС поздрави кандидатите, но обърка датата, в която трябва са влязат в президентството, ако спечелят - вместо 2017 той им заръча на 22.01.2018 пеш да идат от НС до Дондуков 2, за да ги поздравят симпатизантите им.

Лидерът на НПСД Корман Исмаилов, в компанията на създателя на партията Касим Дал, също поздрави Трайков и Събеви и изрази увереност в успеха на двамата нови лидери. Прекалено подготвени и интелигентни били двамата, според него. Много хора разчитат на нас, сподели Исмаилов.

Земеделският водач и военен министър Николай Ненчев не скри емоциите си. Пожела успех на България. Успехът за България е успех за РБ и успехът за РБ е успех за България, категоричен бе той.

Той настоя реформаторите да спечелят тези избори. Президентът и вицепрезидентът са отговорни за националната сигурност, обясни Ненчев. Те трябвало да са гарант, че страната ни ще приключи всички зависимости от Русия.

Днес имаме най-доброто, сподели военният министър. Трайков и Събев трябвало да са гарант за пълната декомунизация на страната и прекъсване на връзките с ДС.

В подкрепа на двойката щял да е духът на Никола Петков и на хилядите страдалци за демокрация, както каза Николай Ненчев.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева посочи, че се унесла в силните думи на ораторите преди нея. Ние се развиваме, растем, каза тя. Тази кампания била нов етап за РБ. В разширяване на блока бил залогът за развитие на страната. Политиката винаги е борба за свобода и справедливост, заяви още вицепремиерът Кунева.

Тъмносиният водач Радан Кънев изтъкна обаче, че тези избори не били за блока. Трябва да изберем обединителя на над 7 милиона българи, смята той.

Грубата просташка сила надделяла над образованието и възпитанието„четвърт век след епохата на цървулите”, както каза лидерът на ДСБ. Корупцията продължава да бъде основният начин за забогатяване, недоволен е Кънев.

Разединението на нацията дало сила на външни фактори и вътрешни бандити.
Това ли ще остави, попита той. Радан Кънев поиска знанието да е над грубата сила в обществото ни. Сега битката била с простащината, грубата сила, корупцията и външните влияния. Битката не можела да се спечели от измислени герои като Крали Марко и Индже войвода.

Нека силата на свободните да бъде с теб, обърна се Радан Кънев към Трайчо Трайков и изрази увереност в успеха на кандидата на блока. Благодари му за смелостта, че се е включил в тази борба.

С възторжени викове Трайчо Трайков и генерал Съби Събев бяха посрещнати на трибуната. Ген. Събев увери, че започва битка за европейското бъдеще на България. Имало сили, които искали да върнат страната назад. Твърдо сме решени да поведем тази битка, изтъкна Събев. Те щели да отвоюват България от корупцията и миналото, което ни тегли назад.

Залогът е голям,смята той. Руският политически елит все повече се изолирал от ЕС и НАТО. Месели се във вътрешните работи на съседни и съюзни държави. Опитват се да ни поставят под нова зависимост, притеснен е Съби Събев. Амбицията му е след пет години България да бъде желано място за живот.

Здравейте, свободни българи, приветства множеството и Трайчо Трайков, започвайки речта си със стих на Петьофи за свободата и любовта.

Притеснен е, че от него се очаква да отпуши нещата. Не се страхувам за себе си,обяви той. Мафията според него имала съдии и прокурори. Обясни битките си срещу Белене и Пловдивския панаир. Трайков предупреди, че опасността от възраждането на проекта Белене е реална.

Предпочитам да се върши работа, заяви кандидатът на реформаторите за държавен глава. Аз съм практичен човек, а не наивен идеалист, сподели той.

Нужен е екип, отбор единомишленици, допълни Трайчо Трайков.

Оставката ми не е заровена в пясъците на Катар, а в ледовете на Сибир, обясни той оставката си от първия кабинет на Бойко Борисов, поискана му от ГЕРБ след визита в Катар.

Поиска реформаторите да са зад гърба му. Дотегнало ми е да ми казват :„Нищо не зависи от нас”, посочи той. Смята обаче, че битката за Дондуков 2 няма да е честна.