Митко ЦоневМинистерски съвет е внесъл жалба срещу решението на 3-членен състав на Върховния административен съд, който отмени решението на кабинета за затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 година. Жалбата е внесена в късния следобед в петък, 24 януари, съобщи правителственит говорител Димитър Цонев, по време на редовния си брифинг.

Правителството обжалва решението на тричленката с мотиви, че съдът не може да се произнася за актове, свързани с външната политика. Според кабинета, атакуваната допълнителна информация към глава “Енергетика” от преговорите с Европейския съюз не е решение за затварянето на двата блока.

Необходими са други актове, които ще определят закриването на реакторите, обясни Цонев. 5-членен състав на ВАС ще разглежда жалбата. Министрите Кунева, Паси и Ковачев също внасят жалба в съда с подобно съдържание.

Димитър Цонев показа заповедите за освобождаването на двамата заместник-министри на отбраната Георги Пасков и Ахмед Джафер, които поемат политическата отговорност за скандала “Терем”.