Ще наблюдавам с повишено внимание развитието на сделката.

Моят ангажимент е да защитавам потребителите и техните интереси да не бъдат неглижирани от институциите. Доставката на електроенергия е чувствителен въпрос и затова смяната на собствеността не бива да води до нарушения на правата на гражданите.

Теменужка Петкова подава оставка след сделката с ЧЕЗ

Теменужка Петкова подава оставка след сделката с ЧЕЗ

Премиерът Борисов ще вземе решение

Това се казва в позиция на омбудсмана Мая Манолова относно продажбата на ЧЕЗ.

По-рано енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставката си след скандала със сделката за ЧЕЗ. Вчера стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро.

БСП иска отношение от омбудсмана и президента за сделката за ЧЕЗ

БСП иска отношение от омбудсмана и президента за сделката за ЧЕЗ

Нинова не дава държавата на Гинка от Пазарджик

Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани, обръщам специално внимание на действията на енергийните дружества в България, на които държавата е възложила извършването на услуги от обществен интерес. В този контекст следя и информацията за продажбата на ЧЕЗ, се казва в позицията на Манолова.

Според нея доставката на електроенергия засяга не само националната сигурност, но и пряко правата на българските потребители.

ДАНС проверява сделката за ЧЕЗ

ДАНС проверява сделката за ЧЕЗ

Добрев притеснен, че фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ - оборот от 2 милиарда лева

Тя припомни, че ¼ от жалбите са срещу енергоразпределителни дружества.

Ще напомня, че за миналата година жалбите до омбудсмана от потребители на услуги съставляваха около 25% от всички оплаквания на гражданите, една четвърт, от които срещу енергоразпределителни дружества. Обявена е гореща телефонна линия - 02 8106948 и 0894777872 в институцията на омбудсмана, на която гражданите могат да се обаждат за нарушени права и проблеми с електроснабдяването, отбелязва се в позицията.

По думите й сделката трябва да бъде осъществена напълно прозрачно и с ясни гаранции, че няма да постави потребителите в по-неизгодна позиция.

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

Важно е какви ангажименти ще поеме новият собственик, какъв е неговият капацитет за изпълнение на дейността, какви инвестиции ще направи и как ще подобри качеството на предоставяните услуги. Важно е също така продажбата да не доведе до ограничение или нарушение на конкуренцията в страната и да не засегне интересите на два милиона български граждани, които са клиенти на ЧЕЗ, допълва още Манолова.

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Процедурата по продажба на ЧЕЗ се реализира по законодателството на Чехия, обясни Теменужка Петкова

В момента от ключово значение е контролът, който държавните органи следва да осъществят върху сделката. Очакването на гражданите е да се подходи отговорно, да се направят всички необходими проверки, за да се гарантира прозрачност и контрол. По този начин могат да се изяснят всички обстоятелства около икономическите субекти, прехвърлянето на собствеността и финансирането на сделката, подчертава още.

Смятам, че са необходими законодателни промени, които да гарантират прозрачност, контрол и защита на обществения интерес и правата на гражданите при сделки от такъв мащаб, заключава Манолова.