Нов контингент за ИракМинистърът на отбраната Николай Свинаров е подписал заповед за набирането на доброволци за нов контингент, който ще се включи в състава на въоръжените сили в Ирак. Той съобщи, че до края на седмицата правителството трябва да гласува това решение.

Говорим за лека пехота, която ще изпълнява различни функции, съставът, предложен от Генералния щаб, и одобрен от мен е 170 души, започваме набирането и подготовката за решение на правителството и Народното събрание, каза военният министър.

Известно е, че поне по два параметъра ще има разлика – единият е численост, а другият – територията на Ирак, допълни той.

Свинаров каза още, че статутът на контингента ще бъде уреден с размяната на ноти и уточни, че за заминаването му е нужно решение на Народното събрание, което може да бъде взето както и до края на тази седмица, така и след великденската ваканция на депутатите.

Издръжката на новия контингент ще бъде с 3-4 милиона лева повече, но те ще бъдат спестени от подготовката, каза Николай Свинаров. Надяваме се, по отношение на новия контингент да имаме същия статут с нашите партньори, както по отношение на стария, което ще облекчи неговата издръжка. Парите ще бъдат отпуснати по вече известното постановление на Министерски съвет и няма да има нов акт за отпускане на финансови средства, подчерта министър Свинаров.

От своя страна началникът на Генералния щаб, ген. Никола Колев каза, че доброволците на новия контингент ще бъдат избрани между 5-6 поделения в страната, като той ще се подготвя за заминаване в карловската бригада. Ген. Колев допълни, че в новата рота ще бъдат включени голяма част от военнослужещите в химическата рота в Мусачево, която се подготвяше за заминаване.

Утре ген. Колев ще посети ротата и ще обяви официалното й разформироване.