правителствоЗвено по сигурността на информацията ще функционира в Централното митническо управление. Това предвиждат промени в Устройствения правилник на Агенция "Митници", които правителството ще обсъди на днешното си заседание, съобщи правителствената информационна служба. Измененията целят подобряване на работата на отделните структурни звена в централното управление на агенцията.

Звеното по сигурността на информацията се създава в изпълнение на разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация и ще включва три щатни бройки.

Промени във функциите на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" предвиждат развитието и усъвършенстването на дейностите на дирекцията и изграждане на Национална школа за обучение на митнически кучета за разкриване на незаконния трафик на наркотични вещества. Допълнени са и функциите на дирекция "Централна митническа лаборатория" в изпълнение на стратегията за развитие на митническите лаборатории в съответствие с изискванията на Европейския съюз в тази област.

Предвижда се увеличаване на числеността на Централното митническо управление с 45 щатни бройки, което е свързано с промените във функциите и задачите на отделните структурни звена и е в рамките на определената обща численост на персонала в Агенция "Митници".

Промените в устройствения правилник няма да доведат до ангажиране на допълнителни бюджетни средства, се посочва в съобщението на правителствената информационна дирекция.