700 служители на МВР са наградени с парична награда във връзка участието им в операцията в Хитрино. Това обяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на кратка церемония в пострадалото село, съобщават от министерството.

Бъчварова подчерта, че Хитрино и начинът, по който служителите са се справили с проблема, е емблематичен знак за работата на МВР. Тя благодари на всички, които са участвали и са останали дотогава, докато работата е била свършена. "Това беше с риск за живота на всички от вас и искам да ви кажа, че ние го ценим изключително много. Това е нещо, на което не всеки е способен. Вие бяхте готови да жертвате живота си", подчерта Румяна Бъчварова.

Припомняме, че при инцидента на 10 декември сутринта загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Частично или напълно разрушени са над 50 къщи и сгради в селото. Влакът е навлязъл в Хитрино с двойно по-висока скорост от разрешеното - 78 км в час, вместо 40 км/час. Машинистът не взел предвид и светлинната сигнализация.

Две години държавата ще помага на Хитрино

Две години държавата ще помага на Хитрино

На 14 декември са преведени пари на община Хитрино

Бъчварова посети Хитрино, за да види на място какъв е режимът на възстановителните работи на пострадалите жилища, обществени сгради и инфраструктура в резултат на инцидента.

На церемонията в Хитрино МВР шефката награди началника на Регионалната служба "Пожара безопасност и защита на населението" - Шумен комисар Иван Иванов с почетно отличие "За доблест и заслуга" - III степен. Наградата му се връчва за високия професионализъм и създадената организация за решаване на проблемите във връзка с инцидента с дерайлиралия влак в Хитрино.

Директорът на областната дирекция в Шумен също получи специална награда.

На церемонията присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той благодари на полицаи и пожарникари, участвали в спасителната акция в Хитрино.