Създаването и функционирането на европейска прокуратура трябва да стане в т. нар. максимален вариант.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на съвместен брифинг с президента на Евроджъст Мишел Конинкс и Джовани Кеслер - генерален директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Поводът за срещата им в столичния хотел Шератон е форум, на който прокурори и магистрати от 14 държави-членки на Европейския съюз обсъждаха създаването на Европейската прокуратура.

България и в частност българската прокуратура осъзнава тежестта на създаването на такава институция. Българската прокуратура категорично счита, че Европейската прокуратура трябва да бъде създадена в максимално възможната правна рамка, подчерта Цацаров.
По думите му, създаването на Европейска прокуратура е правилната и необходимата стъпка към едно вече по-високо ниво на защита.

Най-удачно според него е да се установи пряка връзка с националните съдебни системи - за т. нар. двойна подчиненост на европейските прокурори, което ще позволи по-бързо интегриране.

Чуждестранните гости увериха, че новата прокуратура няма да работи, без да си съдейства със силовите ведомства и прокуратурите на съответните страни. Те призоваха още в тази криза да се използват всички възможни играчи - ОЛАФ, Евроджъст и Европол.
Тук не става дума за конкуренция между отделните организации, а става въпрос за нова структура на правната система в Европа, която да бори престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, обясни Джовани Кеслер.

Той уточни, че Евроджъст и Европол ще продължат да съществуват и след създаването на Европейската прокуратура, тъй като имат доста по-широки компетентности от нея.
По-различно обаче стоят нещата с ОЛАФ, чиито компетенции съвпадат с тези на Европейската прокуратура. Най-вероятно ОЛАФ ще се слее с новата структура.

Кеслер даде и нагледен пример с какво ще се занимава новата институция. Той припомни делото САПАРД, което започна по разследване на ОЛАФ, а след това имаше два паралелни процеса в България и Германия. Резултатите обаче бяха коренно различни и за да не се получават подобни разминавания, ще се създаде тази прокуратура.

Стана ясно, че и „европейските прокурори" ще ползват СРС-та, но това ще става съобразно законодателствата на съответните страни.

Все още не е ясно, къде точно ще бъде позиционирана Европейската прокуратура. Експертите имат да доизпипват още редица въпроси, както например как ще се разпитва свидетелите от различните страни, как ще се гарантира справедливия процес и отношенията с трети граждани.

Шефовете на Еврджъст и ОЛАФ са сигурни, че ще успеят да преборят скептично настроените страни-членки към този проект.
Някои държави са чувствителни към възможността външна сила да се намесва в техните дела, заяви Кеслер, но добави, че ще „обърнат притесненията им по време на активни дебати."