"Артекс" продължава да подкрепя усилията на правителството да се спазва законността. В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти. Това се казва в официална позиция на фирмата по повод жалбата на ДНСК срещу решението на съда строежът на небостъргача "Златен век" да бъде възобновен.

От "Артекс" заявяват, че са очаквали Дирекцията за национален строителен контрол да се съобрази със съдебното решение, което според тях е "явно и недвусмислено от правна гледна точка".

Те напомнят и че премиерът Бойко Борисов също многократно е изразявал вярата си в правораздавателните органи, а наскоро е декларирал и подкрепата си за строителите в България.

Бизнес проектът "Златен век" се равнява на 0,2% от брутния продукт на страната ни и има своя малък, но важен принос за запазването на добрите показатели на нашата икономика, подчертават от "Артекс".

ДНСК обжалва решението на съда за възобновяване на строежа на "Златен век"

ДНСК обжалва решението на съда за възобновяване на строежа на "Златен век"

Смята, че е нарушен материалният закон

Според строителната компания действията на ДНСК са нагледен пример как някои държавни институции работят против интересите на държавната икономика. В позицията се посочва, че проектът осигурява работни места на повече от 2000 души, които са със строителството на небостъргача.

От "Артекс" уверяват, че всички документи и разрешителни, касаещи строежа на "Златен век", са изрядни и валидни. Те изразяват своята увереност в безпристрастността и върховенството на закона, поради което очакват ВАС окончателно да потвърди законността на небостъргача. Според тях това ще бъде "пример за законността и стабилността, която да насърчи родните и чуждестранните инвестиции в България".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че ДНСК обжалва решението на съда за възобновяване на строежа на небостъргача.

Не за законността на "Златен век" спорели ДНСК и "Артекс"

Не за законността на "Златен век" спорели ДНСК и "Артекс"

Спорът бил заради отмяната на заповедта за спиране на строежа

На 31 юли стана ясно, че Административният съд отменя заповедта за спиране на строежа "Златен век" на фирма "Артекс". По-рано през юли бе съобщено, че строежът е само замразен.

На 6 април от "Артекс" изпратиха позиция до медиите, в която заявиха, че преустановяват строежа на "Златен век", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

В началото на август стана ясно, че ДНСК очаква решението на ВАС да се обжалва.